Waarom Ai Weiwei met zijn been een Instagramhype in gang schoot

Je zag deze foto's misschien al eens op Instagram voorbijkomen: mensen die hun been als geweer gebruiken. Achter deze houding zat de kunstenaar Ai Weiwei, die vorige woensdag bovenstaandefoto op Instagram postte. Honderden Instagrammers volgden zijn voorbeeld, en begonnen te speculeren welk statement hij hiermee wilde maken.

De Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei staat bekend om zijn kritiek op de Chinese regering, die volgens hem niet zo eerlijk met democratie en mensenrechten omgaat. Hij lokte doorheen de jaren al heel wat reacties uit met zijn kunstwerken, en daar voegt hij nu nog een Instagramhype aan toe.

Enkele mogelijke theorieën

Al snel werd er een link gelegd met het Chinese ballet Red Detachment of Women, een populaire opera tijdens de Chinese Culturele Revolutie in de jaren 60 en 70. Het was een van de acht opera’s die zich richtte op de hervorming van de podiumkunsten, die destijds enkel rond koningen en heersers draaiden. Deze theorie deed de ronde op het internet nadat Ai Weiwei een foto had gepost uit de opera waarin de dames dezelfde beenpose aannemen.

Anderen dachten dan weer dat het een nieuwe dansmove of het nieuwe planking was. Maar het kon evengoed om een actueler thema gaan, zoals de veel voorkomende schietpartijen in de Amerikaanse scholen of de protesten die rond het WK voetbal in Brazilië de laatste weken naar boven kwamen.

Het antwoord

Volgens Associated Press zou de kunstenaar hebben laten weten dat hij een statement wou maken rond het overmatig machtsgebruik in de strijd tegen het terrorisme.

“Mensen van over de hele wereld hebben al eens paniek ervaren ten gevolge van terreuraanslagen of problemen die ontstonden door het bestaan van wapens. Het is duidelijk dat sommigen hun macht misbruiken in strijd tegen het terrorisme,” aldus de kunstenaar in het interview.

Hoe dan ook kwamen dankzij deze foto onderwerpen zoals terrorisme opnieuw in de aandacht, waardoor we alleen maar kunnen spreken van een geslaagd opzet. We zijn alvast benieuwd naar wat hij de volgende keer zal uitspoken.

Alle foto's vind je terug op het Instagramprofiel van Ai Weiwei.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst