Het nucleair akkoord met Iran uitgelegd met clipart

Gisteren bereikten de VS, China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland na 12 jaar onderhandelen eindelijk een akkoord met Iran. Maar waarover gaat dat akkoord? En wat ging eraan vooraf?

Dit ingewikkelde dossier leg je best uit met een mooie strakke infographic, maar daar hadden we geen tijd voor. Dus doen we het met clipart!

In 2002 kwam aan het licht dat Iran verschillende nucleaire installaties had die het niet had aangegeven bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). Dat kon wijzen op een geheim atoomprogramma: verdacht! Vanaf dat moment groeide de internationale ongerustheid en werden de controles opgevoerd.

De hoogste geestelijke leider van Iran, de ayatollah Ali Khamenei, heeft altijd ontkend dat het land nucleaire wapens zou maken. Volgens hem zijn die nutteloos, gevaarlijk en ook nog eens verboden volgens de Islam.

De beweringen van de Iraanse leider maakten geen indruk. Het IAEA stuurt sinds 2002 regelmatig zijn mannetjes naar Iran om op onderzoek te gaan. Makkelijk is dat niet, want de inspecteurs bezoeken alleen sites die Iran heeft aangegeven. Grote vraag is of er nog andere sites zijn waar in het geheim met atoomstoffen wordt gewerkt. Iran heeft op dat vlak zijn verleden tegen.

Ondanks de moeilijke omstandigheden vond het IAEA bij verschillende onderzoeken toch sporen van verrijkt uranium, een ingrediënt voor nucleaire wapens. Iran had bij elke nieuwe ontdekking een antwoord klaar. Volgens hen was het de reststraling afkomstig van nucleair materiaal uit andere landen, of diende het gewoon om elektriciteit op te wekken. Maar die uitleg pakte niet.

Het welles-nietes-spel tussen beide partijen sleept jaren aan, maar in 2006 is het genoeg geweest: de Verenigde Naties beginnen economische sancties op te leggen. Die zorgen ervoor dat de economie van Iran in een wurggreep komt te zitten.

Het Iraanse volk lijdt onder de sancties en verkiest in 2013 Hassan Rouhani als nieuwe president. Hij wil de Iraanse economie nieuw leven inblazen en de internationale relaties verbeteren. Het betekent de start van een nieuwe onderhandelingsronde met de zogenaamde 5+1-groep (de VS, China, Rusland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland).

Na maar liefst 12 jaar kibbelen is er eindelijk een akkoord uit de bus gekomen. Iran moet zijn nucleaire activiteiten inperken en in ruil worden de economische sancties opgeheven. Een geruststelling voor de internationale gemeenschap én een absolute verademing voor de Iraanse bevolking.

Israel is niet te spreken over het akkoord en premier Netanyahu noemt het een "een zware vergissing van historische omvang". Isreal is bang dat zijn aartsvijand Iran door de opheffing van de sancties meer middelen zal krijgen om aan terreur te doen.

Het verhaal is dus nog niet afgelopen. Wil je het blijven volgen? Check dan de pagina van deredactie.be!