Kim Jong-Un wint... alles!

Hoogst verrassend, hoe een groentje in het vak zondag de Noord-Koreaanse parlementsverkiezingen domineerde. Hij kreeg maar liefst 100% van alle stemmen in zijn departement.

Niet echt dus. Voor de duidelijkheid: het filmpje hierboven is niet echt, maar de uitslag is dat wel. Kim Jong-Un, naast een resem andere posten ook gewoon de leider van Noord-Korea, kon niet verliezen. De kiezers konden immers op niemand anders stemmen.

Als kiezer kan je enkel ja of nee stemmen tegen de enige kandidaat op de lijst... en iedereen koos ja, volgens de Noord-Koreaanse televisie (die Kim Jong-Un overigens ook controleert).

Hoe is Kim Jong-Un eigenlijk aan die job geraakt?

Hij is de zoon van de vorige dictator van Noord-Korea, Kim Jong-Il... die je misschien nog kent van de film Team America.

Sinds 1948 staat de familie Kim aan het hoofd van een communistisch regime in Noord-Korea.

Doen de Kims het goed?

Nou, niet echt. Noord-Korea stookt graag ruzie met de rest van de wereld. Vorig jaar nog dreigde Kim Jong-Un met een atoombom tegen de Verenigde Staten, "de gezworen vijand".

Maar de grootste slachtoffers zijn de Noord-Koreanen zelf. Ze worden geteisterd door armoede en hongersnood. Bovendien wordt hun hele leven bepaald door de leiders van hun land, en worden ze afgesloten van de rest van de wereld.

Persoonlijke vrijheden hebben ze niet en wie het oneens durft te zijn met het regime, verdwijnt samen met zijn familie in een strafkamp.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst