"GTA is toxisch voor jongeren"

GTA V

Telkens wanneer leraar Ignace Lepage zijn leerlingen over het computerspel Grand Theft Auto V hoort vertellen, keert zijn maag om, getuigde hij vanochtend bij "Hautekiet" op Radio 1. De verhalen over martelscènes waarin tanden loskomen, en waarin elektroshocks worden toegediend, vindt hij absoluut wansmakelijk.

"Leerlingen van 14 tot 18 jaar praten daarover met genoegen en vinden het normaal. Dit is een brug te ver en ik ben er 100 procent zeker van dat sommigen de virtuele en de reële wereld niet uiteen kunnen houden. Kijk zelf maar eens", zegt Ignace. Tik op Youtube “GTA 5” en “torture” in. “U zal mijn ontzetting vlug begrijpen” (niet voor gevoelige kijkers!)

Traumapsycholoog Erik de Soir treedt hem bij: "De productie van Grand Theft Auto moet verboden worden. Het is een toxisch goed voor jongeren"

Ben Rottiers

Ben Rottiers, Pol van De Kampioenen, is vader van twee kinderen, onder wie een zoon van 18. "Van het ogenblik dat die spelletjes in huis kwamen heeft het de sfeer in het gezin geleidelijk aan verpest. Als hij er een aantal uren op zit, zal zijn gedrag veranderen, hij zal dan onbeschoft worden en is ronduit zichzelf niet meer."

Ben ergert zich al jaren aan de studies rond de invloed van videogames op het gedrag van jongeren. "Er zijn zoveel gezinnen met hetzelfde probleem. Studies zijn niet meer nodig, er zijn duidelijke bewijzen, kijk naar mijn zoon", zei hij bij Hautekiet.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst