Vuile manieren in de Bijbel

Dit hebben ze je wellicht nooit geleerd in de godsdienstles: de Bijbel staat vol vunzigheid en vetzakkerij (met dank aan deze bijbelvaste internaut). Vooral het Oude Testament is één orgie. Een overzicht van de opvallendste passages. Neem je bijbel er alvast bij! Wij gebruikten de Willibrordvertaling.

Incest

Incest loopt als een rode draad door de Bijbel. Wordt dit gedrag afgekeurd? Integendeel, het wordt aangemoedigd!

De afgelopen nacht heb ik bij vader gelegen. Wij zullen hem ook vannacht weer wijn laten drinken, dan kun jij bij hem gaan liggen, in de hoop dat wij van hem kinderen krijgen.

— Genesis, 19:34

Lot, het gaat hier wel degelijk om een man, ging met zijn twee dochters in de bergen wonen. Omdat die dochters bang waren om alleen te vallen als hun vader zou sterven, kwamen ze met volgend plan: we maken een kind met hem, een zoon. En warempel, twee keer was het bingo!

cracked.com

Wanneer twee broers bij elkaar wonen en een van hen komt te sterven zonder een zoon na te laten, dan mag de vrouw van de overledene niet huwen met een man buiten de familie. Haar zwager zal gemeenschap met haar hebben, haar tot vrouw nemen en het zwagerhuwelijk met haar sluiten.

— Deuteronium, 25:5

Het was blijkbaar doodnormaal dat je na de dood van je broer meteen in het bed van je schoonzus dook. God beveelt het je zelfs. In Pitcairn zullen ze het graag horen (fragment uit Reizen Waes).

Toen zei Juda tegen Onan: ‘Ga naar de vrouw van je broer, sluit met haar een zwagerhuwelijk en zorg dat je een kind verwekt voor je broer.’ Maar Onan wist dat dit kind niet van hem zou zijn; daarom liet hij, telkens als hij met de vrouw van zijn broer samen was, het zaad op de grond verloren gaan, om geen kind voor zijn broer te verwekken.

— Genesis, 38:8-9

Als je God niet gehoorzaamt en je wil geen seks met je schoonzus, dan kan God dat niet appreciëren. Onan probeert dit met een truc, hij laat zijn zaad op de grond schieten, te omzeilen. Vandaar dat masturbatie ook wel onanie wordt genoemd. Als het maar geen koffiekoeken zijn, zoals we uit Buiten de Zone weten.

Toen zij hem het eten wilde geven, greep hij haar vast en zei: ‘Toe, zusterlief, kom bij me liggen!’ (...) Maar Amnon wilde niet luisteren naar wat ze zei; hij maakte zich met geweld van haar meester en sliep met haar.

— Samuel 2, 11-14

We hadden als dochters met hun vaders en schoonbroers en schoonzussen, maar ook broers en zussen mogen we van ons lijstje schrappen. O ja, en er wordt ook nog wat verkracht.

Seksuele hygiëne

Incest, alles goed en wel, maar wat er in de bedstee precies gebeurt, daar heeft de Bijbel ook wel wat over te zeggen.

U moet uw voorhuid besnijden: dat zal het teken zijn van mijn verbond met u.

— Genesis, 17:11

De katholieken hebben de traditie gelukkig laten varen, maar de Joodse jongetjes hebben het nog altijd vlaggen. Blijkbaar hecht God heel wat belang aan de voorhuid als symbool. Elders in de Bijbel worden voorhuiden trouwens ook als een soort betaalmiddel gebruik. Misschien een ideetje om de crisis te bezweren in Griekenland?

Wanneer een man aan een druiper lijdt, is hij door die druiper onrein. Deze onreinheid treedt op als zijn druiper vloeit en als deze onderbroken wordt.

— Leviticus, 15:2-3

Condooms zijn volgens de Kerk nog altijd uit den boze, maar druipers vindt de Bijbel dan ook weer niet kunnen. Wat is het nu, jongens?

Wanneer een man een zaaduitstorting heeft gehad, moet hij zijn hele lichaam wassen; hij is tot de avond onrein.

— Leviticus, 15:16

Altijd goed wassen na de seks. Een nuttige tip van God!

Als een man gemeenschap heeft met een vrouw tijdens de menstruatie en haar schaamte, de bron van haar bloeding, ontbloot, en zij stemt daarmee in, dan moeten beiden uit hun volk worden verwijderd.

— Leviticus, 15:18

"Een echte matroos bevaart ook de Rode Zee", luidt de volkswijsheid. Nee, dus. Of je mag meteen je boeltje pakken van God.

Hoereeeuuhh!

Hoeren, hoeren, hoeren. De schrijvers van de Bijbel lijken er wel door geobsedeerd. Deze kleine bloemlezing is nog maar het topje van de enorme ijsberg.

Ze vermeerderde haar hoererij, terugdenkend aan de dagen van haar jeugd, toen ze in Egypte hoereerde en brandde van verlangen naar mannen die geil zijn als ezels en toestoten als hengsten.

— Ezechiel, 23:19-20

Deze tekst lijkt wel rechtstreeks uit een pornografisch werkje geplukt. Maar nee, je vindt het gewoon op elk nachtkastje in elke hotelkamer. Misschien net daarom?

Alle hoeren laten zich betalen, maar u betaalde zelf uw minnaars en lokte ze zo van alle kanten naar u toe om ontucht met u te plegen. Het ging bij u dus precies andersom dan bij andere hoeren, want voor u hoefde men geen moeite te doen: u gaf zelf geschenken en niemand hoefde u geschenken te geven.

— Ezechiel, 16: 33-34

Dit gaat over de hoer Jeruzalem, een speciaal gevalletje. Voor haar hoef je niet te betalen, je wordt er betaald.

...omdat u Mij vergeten bent en op afgoden vertrouwt. Ikzelf haal uw kleed omhoog, tot over uw hoofd, zodat men uw naaktheid kan zien: uw overspel, uw wellust, uw schandelijke ontucht.

— Jeremia, 13: 25-27

Incest? Graag! Prostitutie? Ho, maar! God vindt al die hoeren immers maar niets. De straf die hij bedacht heeft is wel nogal apart.

Ik zal mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw van de man naar buiten brengen; verkracht die maar en doe met hen wat je wilt. Maar met deze man kunnen jullie zoiets schandelijks niet doen.

— Rechters, 19:24

De vrouwen komen er sowieso bijzonder bekaaid vanaf in het Oude Testament. Een bende oproerkraaiers eist van een man dat hij zijn gast aan hen uitlevert. Maar die geeft hen nog liever zijn dochter en bijvrouw. "Verkracht die maar."

Erotische poëzie

Pas op, het is niet allemaal platvloersheid in de Bijbel. Er staat ook heel wat prachtige liefdespoëzie in het Oude Testament, voornamelijk in het Hooglied. Hieronder twee staaltjes.

Ik ben een muur, en mijn borsten zijn de torens.
Daarom ben ik in zijn ogen de stad waar men vrede vindt.

— Hooglied, 8:10

Je beide borsten zijn als twee welpen, de tweeling van een gazelle,
weidend tussen de lelies.

— Hooglied, 4:5

Alle gekheid op een stokje: veel van bovenstaande passages zijn tegenwoordig ofwel enorm achterhaald ofwel enorm choquerend. Het is dan ook ook logisch dat de Kerk hier een oogje dichtknijpt. Misschien moeten ze dat dan maar ook doen voor andere thema's (homo's, vrouwen en condooms, iemand?)

En vergeet vooral niet: Jezus is nen toffe!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst