De wondere wereld van afgedankte spullen

Blair Somerville

Als Belgen mogen we dan wel kampioen zijn in afval sorteren en recycleren, toch leven we nog steeds in een wegwerpmaatschappij.

Blair Somerville is al tien jaar eigenaar van de Lost Gypsy Gallery, een betoverend stuk eigendom waar hij afval herwerkt tot bewegende sculpturen, installaties en elektronische prullen.

Gelegen in een uithoek van Nieuw-Zeeland, tracht Somerville van afgedankt materiaal iets leuks te maken. Hij noemt zichzelf een 'organic mechanic'.

Filmmaker Joey Bania neemt ons in deze betoverende maar ook wel bizarre wereld van Somerville in zijn nieuwe kortfilm Lost & Found.

Enkele kunstenaars pakken het even anders aan en maakten van afval ware kunstwerken op straat.

De Spaanse kunstenaar Pajarowas het beu om afhankelijk te zijn van grote galerijen om zijn brood te verdienen. Hij trok de Londense straat op om afvalkunst te maken.

Pajaro

Meer werk van Pajaro vind je hier.

De Canadese Aiden Glynn creëert eveneens straatmonsters, al gaat hij niet aan de slag met afval. Hij houdt het liever bij vuilnisbakken, postbussen en riooldeksels.

Aiden Glynn

Meer foto's van zijn werk op straat vind je hier.

Ook in Berlijn creëert het kunstenaarscollectief Bosso Fataka kunst in de straten. Net als Pajaro stellen zij afval centraal in hun kunstwerken om het probleem aan de kaak te stellen. Hun veelal grote constructies zijn dan ook volledig gemaakt van afval dat ze op straat hebben gevonden.

Bosso Fataka
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst