De geschiedenis van de Rube Goldberg machines

Iedereen kent ondertussen wel die ingewikkelde constructies waarbij de verschillende elementen elkaar in gang zetten als dominosteentjes. Ze worden Rube Goldberg machines genoemd en staan vaak garant voor een internethit zoals OK Go bewees in 2010:

Hoe ongelooflijk het ook mag klinken, de bedenker van deze machines is Rube Goldberg. Hij was een cartoonist die gekend stond voor zijn tekeningen van ingewikkelde machines . Hoewel hij niks bouwde waren zijn creaties wel de inspiratie voor de Rube Goldberg machines van vandaag. Zelf vond hij inspiratie in zijn opleiding als ingenieur.

Youtube

Ondertussen is zijn naam ook in het woordenboek opgenomen met als betekenis "een hilarisch ingewikkelde uitvinding om een simpele taak mee te voltooien".

Rube Goldberg

Doorheen de jaren zijn de gekke uitvindingen van Goldberg meer geworden dan cartoons. Elk jaar vind er een wereldkampioenschap plaats waarin teams van over de hele wereld samenkomen.

Voor de editie van volgend jaar moeten teams op zoek naar een creatieve manier om een schoolbord af te vegen. De winnaars van 2014 kwamen langs bij Jimmy Kimmel om hun machine te tonen:

Een artikel rond Rube Goldberg machines is niet compleet zonder enkele indrukwekkende voorbeelden:

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst