Miljoenen muzieknoten in een minuut: Black MIDI

Conlon Nancarrow was een Amerikaanse componist die, zoals elke componist, klassieke partituren schreef, voor pianisten en orkesten.

Maar zijn muziek werd complexer en complexer. Het werk dat hij na 1947 schreef was stilaan onbespeelbaar geworden voor menselijke handen.

Nancarrow kocht een apparaat waarmee hij zijn muziek wél kon uitvoeren: een machine die gaten maakte in een pianorol.

In 1997 stierf Nancarrow, maar tot vandaag is er nog interesse in zijn complexe muziek. Nu nog zijn er muzikanten die elektronisch nog complexere partituren schrijven aan de hand van MIDI files (Musical Instrument Digital Interface). Deze complexe muziekstijl wordt "Black MIDI" genoemd, wat slaat op de notenbalken van het muziekstuk: die slaan allemaal zwart uit van de noten.

Blackers zoals deze componisten genoemd worden, schrijven nu hun MIDI-files in software zoals Synesthesia. Een voorbeeld van bijna 4 minuten vind je hieronder. Deze partituur bevat maar liefst 4,6 miljoen noten!

Vooral soundtracks van videospelletjes worden door deze software gestoken, zoals deze soundtrack van de arcade game Red Zone.

De koningin onder de blackers komt uit China, Xinyu Qian schreef een partituur van maar liefst 21 miljoen noten in nog geen 6 minuten.

Zelf eens een partituur schrijven?

Een blacker zal je er niet van worden, maar het is altijd leuk om te proberen. Schrijf een simpele partituur op de website Tone Crafter.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst