Auto's in brand steken, een onrustwekkende eindejaarstrend

"Het is nu eenmaal traditie." De jongeren in het Nederlandse Veen hebben het niet over een verlichte kerstboom, maar over auto's in brand steken! De Jambers in ons wilde graag weten: "Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?"

nrc.nl

Veen in vuur en vlam

omroepbrabant.nl

Het Nederlandse stadje Veen wordt al enkele oudejaarsavonden op rij opgeschrikt door meer dan knallend vuurwerk. Een auto in vlammen zien opgaan, zo vieren jongeren oud naar nieuw. Maandagavond bekochten zo'n honderdtal jongeren dat met een nachtje cel toen ze flessen en vuurwerk naar de ordediensten gooiden omdat die de brand wilden blussen. Een dag later stonden er weer twee vierwielers in de fik.

Den Haag

omroepwest.nl

Nog erger was het in Den Haag, waar 69 (!) eigenaars zagen hoe hun auto in een vuurzee veranderde. Opnieuw een rampzalig jaar, want dit aantal is een stijging in vergelijking met voorgaande jaren (30).

Brussel viert mee

Nieuwe trends in het buitenland waaien nogal snel over naar België. Het Nieuwblad meldt dat er vijf arrestaties gebeurd zijn voor in brand gestoken voertuigen. Daarmee doen we het iets beter (nu ja) dan Veen en zetten we de teller op zeven.

Op deze amateurbeelden is te zien hoe politie en brandweer aankomen bij een kruispunt waar er brand gesticht is:

Frankrijk is recordhouder

Maar wie is nu eigenlijk de echte trendsetter in dit verhaal? Die eer gaat volledig naar Frankrijk, waar de traditie zich als een lopend vuurtje - heb je 'm - verspreidde. Dit jaar werd afgeklopt op 1067 verbrande auto's, zo'n tien procent minder dan 2013. Wij noemen het brandstichting, zij traditie.

sudouest.fr

Erger nog, enkele jaren geleden wou Sarkozy geen cijfers vrijgeven omdat de jongeren er een wedstrijd van maakten. De stad of gemeente die het meeste wagens in de fik stak, won.

Of de trend ook in België en Nederland zo uit z'n voegen zal barsten is nog maar de vraag. Wij voegen 'garage opruimen' alvast toe aan ons lijstje met goede voornemens zodat we de bolide tegen volgend jaar binnen kunnen zetten.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst