9/11 - De complottheorieën

Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte vliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center, waarna de iconische torens van New York instortten. Een ander gekaapt toestel werd gebruikt voor een aanslag op het Pentagon en een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).

Deze aanslagen waren het werk van de terreurorganisatie Al Qaeda van Osama bin Laden. Althans, zo aanvaarden we. Maar daar is niet iedereen van overtuigd. Sommige mensen beweren dat de Amerikaanse overheid zélf de aanslagen heeft georganiseerd. Er zijn ook aanhangers van een mildere complottheorie: Amerika heeft nagelaten de aanslagen te voorkomen.

Enkele gebeurtenissen die deze theorieën 'bevestigen'

  • Volgens het onderstaande filmpje zijn er bewijzen dat er explosieven werden geplaatst in de torens.
  • Op 11 september 2001 namen ongeveer 4000 Joden vrijaf, ze zouden geïnformeerd geweest zijn door de Israëlische geheime dienst die achter de aanslag zou zitten.
  • Een beperkte groep mensen is van mening dat de vliegtuigen hologrammen waren. De mensen die omkwamen in de gekaapte vliegtuigen zouden fictieve karakters zijn.
  • Alex Jones is een Amerikaanse onderzoeksjournalist die beweert dat hij de aanslagen van 9/11 van tevoren heeft voorspeld. Op 25 juli 2001 waarschuwde hij in zijn uitzending voor een operatie van de Amerikaanse overheid. Volgens Jones zou er een terroristische aanslag gepleegd worden die moest werken voor de plannen van de Amerikaanse overheid.

Een kleine groep Vlaamse “truthers” of “waarheidszoekers” is er rotsvast van overtuigd dat het officiële verhaal rond 9/11 niet klopt. “Hoe meer ik er over las, hoe meer ik begon te twijfelen,” vertelt Mark Dermul, een Vlaamse bankbediende.

Ook Peter Vereecke, oud-burgemeester van Evergem is één van de honderden Vlamingen die niet gelooft wat de meeste mensen denken. “We worden langs alle kanten belogen en gemanipuleerd, daarvan is 9/11 het beste voorbeeld.” Vereecke is voorzitter van de Belfort-groep, een groep gelijkgezinden die nog vaak samenkomen.

De verhalen van deze Vlaamse 'gelovers' kan je hier zien in een fragment uit Koppen.

Lees Meer
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst