OpenVRT selecteert de boeiendste afstudeerprojecten

Het einde van het schooljaar staat gelijk aan een resem eindejaarstentoonstellingen van studenten die trots het resultaat van hun harde werk aan de buitenwereld tonen.

OpenVRT trok naar de Vlaamse kunst- en designscholen en pikte er de boeiendste projecten uit.

Met dank aan Jynse Cremers, Jelmer Dam en Nel Van Vooren om ons te helpen bij het bekijken en selecteren van de eindwerken.

Encounter on the bus – Linde Luyten

Foto Linde Luyten

Linde Luyten wou het leven op een reisbus observeren. Waarom? Omdat de bus de goedkoopste manier is om lange afstanden af te leggen, maar ook de meest oncomfortabele, trage en eentonige manier. Ze kocht een ticket om drie maanden met Eurolines te reizen.

De beste beelden bundelde ze in haar boek Encounter on the bus. De General Conditions of Carriage, de kleine lettertjes die niemand leest maar wel ondertekent, rijgt de beelden aan elkaar.

Linde Luyten behaalde haar Master Grafisch Ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen

Decap Drawing Device – Ambroos Stoffels

Foto grafischontwerpgent.be

Zoals dansorgels de muzikant vervangen, vervangt het Decap Drawing Device van Ambroos Stoffels de platenontwerper. Geleid door de muziek herontwerpt zijn machine platen. De klanken van de originele plaat (en niet een mens) bepaalt het ontwerp. Ambroos Stoffels wil zo de rol van de mens binnen grafisch ontwerp onderzoeken.

Ambroos Stoffels behaalde zijn Master Grafisch Ontwerp aan Luca School of Arts Gent

Text to Glyphs – Yarrut Franken

Foto Yarrut Franken

Met Text to Glyphs reduceert Yarrut Franken communicatie tot zijn puurste vorm: tekens (of glyphs). Dankzij sociale media staat de hele wereld in contact met elkaar, maar toch is er nog die laatste grens: de onzichtbare communicatiebarrière die de werelddelen van elkaar scheidt. Maar door de visuele taal van Yarrut valt deze barrière grotendeels weg.

Yarrut Franken behaalde zijn Master Grafische Ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen

Zondereigen – Charlotte Peys

Foto Charlotte Peys

Het kleine plattelandsdorp Zondereigen in de Noorderkempen en zijn inwoners zijn het uitgangspunt voor Charlotte Peys haar dorpsmonografie. Ze verzamelde meer dan vijftig uur aan interviews en duizenden foto’s die ze verwerkte in een antropologische dorpsmonografie.

Het resultaat is een erg persoonlijk, indrukwekkend en mooi geïllustreerd hebbeding geworden, dat dankzij financiële steun in elke boekenkast van Zondereigen belandde.

Charlotte Peys behaalde haar Master Grafisch Ontwerp aan KASK Gent

Privégrenzen doorbroken – Auke Smits

Foto Auke Smits

Hoeveel kan je te weten komen over je buurman door enkele uren te surfen op het internet? Een vraag die Auke Smits beantwoordt in haar boek Privégrenzen doorbroken.

In dit boek verzamelt ze alle informatie die ze online kon vinden over de bewoners van twee willekeurige straten. Op die manier wil ze laten zien hoeveel persoonlijke informatie je over iemand op internet vindt, terwijl mensen zich wel verschuilen achter de bakstenen van hun eigen woning.

Auke Smits behaalde haar Master Grafisch Ontwerp aan MAD-Faculty

(3854 miles from) here – Rosaline Fiems

Het traject dat Rosaline afstapte voor haar project

Met zijn intrigerende geschiedenis leek Paaseiland een goede plek voor een onderzoek. Maar in plaats van naar het eiland in de Stille Oceaan te reizen, projecteerde Rosaline Fiems de exacte vorm en schaal van Paaseiland op een deel van Vlaanderen en stapte de omtrek te voet af.

De herontdekking van eigen land was tegelijkertijd een fictieve beleving van Paaseiland, wat resulteerde in een bizarre reeks vakantiekiekjes en gekke postkaarten met als opschrift ‘Groeten vanop 27° 04’ 145” S / 109° 19’44.0” W’.

Rosaline Fiems behaalde haar Master Grafisch Ontwerp aan KASK Gent

Adieu Fifi – Elise Dupré

Illustratie Elise Dupré

Een zwart-witfoto van een streng ogende vrouw uit de 20e eeuw geeft Elise Dupré een nieuwe dimensie door er bijvoorbeeld een tekening van haar ongeschoren benen naast te zetten. Voor haar eindproject maakte ze een zine vol zelfspot waaruit blijkt dat wondermooie illustraties in een absurde context wel haar ding zijn.

Elise Dupré behaalde haar Bachelor Studio Still aan Luca School of Arts Gent

Tatiana Van Campenhout, Pieter Beulque & Thomas Degry

Mr Burger's Festi Food: een project waar Tatiana, Pieter en Thomas samen aan werkten

De afstudeerrichting Devine in Kortrijk organiseert helaas geen publiek toonmoment, maar met wat hulp van opleidingshoofd Jynse Cremers en onze goede Google-skills kregen we alsnog een virtuele rondleiding van de pas afgestudeerde studenten.

Tatiana Van Campenhout, Pieter Beulque en Thomas Degry weten precies hoe ze design en development moeten combineren op een interactieve manier. Geen idee wat je je daarbij moet voorstellen? Vooral gifjes, vernieuwende applicaties en heldere designs. Op hun websites vind je van elk afzonderlijk nog wondermooie voorbeelden.

Benieuwd wat nu eigenlijk het grote belang van zo'n eindejaarstentoonstelling is? OpenVRT schreef er een artikel over.