Vlaamse klassiekers kunnen de gezondheid ernstig schaden

Dat roken schadelijk is wisten we al, maar hoe zit het met al die "onschuldige" Vlaamse schlagers? Sambal was nieuwsgierig en vroeg enkele specialisten om klassiekers uit het Nederlandstalige genre te onderzoeken op hun gezondheidseffecten.

Ik spring uit een vliegmachien - Eddy Wally

"Personen die uit een vliegmachien springen kunnen snelheden tot 200 km/u bereiken. Tegen die vaart tegen de grond smakken is altijd fataal", vertelt fysicaprofessor Tom De Preter. "Uit een vliegmachien springen, alleen maar om iemand te zien, is met andere woorden levensgevaarlijk."

Laat de zon in je hart - Willy Sommers

We vroegen aan Hoogleraar Kosmologie André Peeters om deze schlager te analyseren. "De temperatuur aan de oppervlakte van de zon kan oplopen tot maar liefst 5500° Celcius.", vertelt de professor. "Ze mag dan wel schijnen voor iedereen, de zon in je hart laten heeft haast altijd fatale gevolgen", aldus Peeters.

'k Zag Twee Beren

Briek Braulans is categoriek: "Het laatste wat je mag doen als je twee beren ziet broodjes smeren, is erbij gaan staan en ernaar kijken.", aldus de bioloog. "Beren zullen niet aarzelen om aan te vallen, zeker wanneer het om hun voedsel gaat."

Vonken en Vuur - Clouseau

Dokter Debby Janssens van het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek analyseerde 'Vonken en Vuur' van Clouseau. "Dit lied is totaal onverantwoord", zegt ze boos.

"Een persoon vonken en vuur geven is vragen om problemen. Direct contact met vonken en/of vuur kan namelijk derdegraads brandwonden veroorzaken. Dit nummer moet verboden worden."

Lieve Kleine Piranha - Gorki

"Piranha's kunnen 15 tot 25 centimeter lang worden, dus ik zou ze om te beginnen al zeker niet klein noemen", steekt marien bioloog Peter De Cuyper van wal.

"En lief zijn ze ook niet. Die beesten hebben vlijmscherpe tanden en een agressieve honger naar vlees. Vragen of ze je willen verscheuren is echt geen goed idee."

Basketsloefkes - Sam Gooris

Hersenchirurg Carine Pauwels waarschuwt voor de gevaren van deze klassieker: "Basketsloefkes is gewoon een kutnummer. Ernaar luisteren kan permanente hersenschade veroorzaken", aldus de professor.

Schandalig!