Snapchat gehackt, maar gevolgen blijven beperkt

Grote paniek gisteren aan de overkant van de oceaan: de telefoonnummers en gebruikersnamen van 4,6 miljoen Snapchatgebruikers werden online gegooid op de website SnapchatDB.com (ondertussen al terug offline).

funnyordie.com

Gelukkig blijven de gevolgen beperkt:

  • De hackers wilde enkel een zwakke plek in Snapchat blootleggen. Ze zorgden er voor dat de gegevens (gebruikersnaam en telefoonnummer) niet gebruikt konden worden voor slechte doeleinden.
  • Het gaat voornamelijk om gegevens uit de VS en Canada.

De achtergrond

Gibson Security, een Australische firma, had nog maar net gemeld dat er zwakke plekken in de applicatie zaten of enkele hackers gingen de uitdaging aan. En met succes, want ze konden 4,6 miljoen gebruikersgegevens ontfutselen. Hackers met een geweten, want hoewel je de hele reutemeteut kon downloaden, werden de laatste tekens telkens onleesbaar gemaakt om spam te voorkomen.

techcrunch.com

Wat is dus het ergste dat men met deze info kan doen?

Voorspelbaar als we zijn, gebruiken we vaak dezelfde gebruikersnaam op verschillende sociale netwerksites. Wie de broodkruimels volgt, kan wel wat over jou te weten komen via de informatie die je vrijgaf op andere sites. Maar daar blijft het volgens de meeste techsites wel bij.

keepcalm-o-matic.co.uk

Een happy ending deze keer, maar Snapchat kwam eerder al in opspraak door hacks waarmee je snaps kon downloaden op je telefoon. Gebruik dus je verstand en zorg dat enkel de spiegel in de badkamer of je lief je zonder kleren te zien krijgt.