Wat denken bekende Britten van Schotse onafhankelijkheid?

Vandaag kiezen Sean Connery & co of Schotland een onafhankelijke staat wordt. Maar hoe staan de Britse celebrities tegenover een onafhankelijk Schotland? Een overzicht van bekende koppen die kleur bekenden.

Sean Connery

Sean Connery says yesh. Volgens de James Bond-acteur zou de onafhankelijkheid betekenen dat Schotland kan gaan investeren in zijn eigen film- en creatieve industrie.

"There will be a renewed focus on our culture and politics, giving us an unparalleled opportunity to promote our heritage and creative excellence.“

— Sean Connery - The Independent

J.K. Rowling

God no! Het Schotse brein achter Harry Potter wil niet dat haar land onafhankelijk wordt. Rowling is zo overtuigd dat ze maar liefst 1 miljoen Britse Pond aan de NO-campagne schonk.

Ze vindt dat de YES-campagne de risico's van een onafhankelijkheid minimaliseert. Zo zou Schotland te afhankelijk zijn van gas en olie, een inkomstenbron die ooit zal uitdrogen.

Susan Boyle

Ook Susan zegt nee. De Schotse winnares van Britain's Got Talent denkt dat Schotland ook zonder onafhankelijkheid zijn eigen sterke identiteit kan behouden.

Ze is vooral ongerust over de economie en wil niet dat de Britse Pond verdwijnt in Schotland.

Andy Murray

De Wimbledon-winnaar hield zijn mening lang voor zichzelf, maar bekende vandaag toch kleur.


De Britse media durfde Murray in het verleden al eens te beschimpen omdat hij té Schots was, tot hij Wimbledon won en ze hem claimden als Brit.

Een mooie illustratie van de schizofrenie van het Verenigd Koninkrijk.

Stephen Hawking, Mick Jagger en meer dan 200 anderen

Een paar honderd bekende Britten ondertekenden een open brief waarin ze opriepen om nee te stemmen. "What unites us is much greater than what divides us. Let's stay together." aldus Helena Bonham-Carter, Sir Patrick Stewart, Simon Cowell en vele anderen.

Het ja-kamp vindt de brief te oppervlakkig en te weinig argumenten bevatten. Misschien hebben ze een punt, want de brief bestaat uit amper vijf zinnen.


Wat zal het worden: aye or nay? In de loop van komende nacht kennen we het antwoord!