openbaar wifi is niet ongevaarlijk

Lees je dit artikel in een koffiebar? Neem dan eerst even een flinke slok.

Voor een hacker is het een koud kunstje om toegang te krijgen tot al je accounts, als je een openbaar wifi-netwerk gebruikt... bijvoorbeeld in een koffiebar. Het kost hem niet eens veel moeite of geld, ontdekte de Nederlandse website De Correspondent.

Een hacker heeft gewoon een toestelletje van zo'n 70 euro nodig, en enkele gratis programma's die je zo kan downloaden van het internet. In enkele snelle stappen kan hij zien wie je bent, en welke sites je bezoekt.

Dat is al onaangenaam, maar het kan nog gevaarlijker worden. Op een openbaar wifi-netwerk kan een hacker makkelijk materiaal uploaden op jouw laptop of smartphone (bv. porno om je in de problemen te brengen) of je e-mailwachtwoord opvragen met een valse webpagina. Vanuit je inbox heeft de hacker vervolgens toegang tot de wachtwoorden van alle accounts die je gebruikt op het internet.

Niet meer helemaal op je gemak? Terecht, misschien. Als je de risico's wil beperken, gebruik je best enkel je eigen wifi-netwerk, en surf je verder zo veel mogelijk op het 3G-netwerk.

Je kan het artikel volledig lezen op De Correspondent.