Mens versus machine

Je speelt al eens graag een partijtje tafeltennis maar je hebt geen vrienden? Geen probleem! Dankzij de Automatischer Tischtennispartner - je raadt het al, een Duitse uitvinding - zijn de eenzame dagen in de garage over.

Ulf Hoffmann begon twee jaar geleden aan deze sportieve robot en nu is de UHTTR-1, want zo heet het beestje, eindelijk af. Camera's in de vier hoeken van de garage registreren de bewegingen van het balletje, software berekent de baan en stuurt op basis daarvan de gewenste beweging door naar de robot, waardoor die de bal altijd kan terugkaatsen.

Niet spectaculair genoeg? Kijk dan even naar dit wedstrijdje tussen Timo Boll, één van 's werelds beste tafeltennisspelers en Kuka, de snelste robotarm ter wereld. Mens tegen machine, een spannende strijd.

Duels tussen technologie en vlees en bloed zijn natuurlijk niet nieuw. Al in de jaren '90 moest schaakgrootmeester Garry Kasparov de duimen leggen tegen Deep Blue, een... computer.

Foto: forbes.com

Al is een schakende robot toch altijd nog nét iets cooler.

In basket zijn robots helemaal onverslaanbaar.

Foto: imdb

Maar de technologie hoeft niet altijd de tegenstander van de mens te zijn. Dat werd afgelopen weekend bewezen op computerbeurs Cebit, waar robots paaldansten. Yep, dat lees je goed, paaldansende robots. Move over, Tanja Dexters.

Voor wie zich afvraagt wat de volgende stap wordt in het inschakelen van robots voor menselijke taken: dit stukje werd volledig geschreven door Sambalbot-3000.