Geld, geweren en geweld: peren verkopen in Rusland

In augustus van vorig jaar besliste Vladimir Poetin om de invoer van onder andere Limburgse peren te verbieden. Dat was zijn antwoord op een reeks Europese sancties die Rusland kreeg voor hun inmenging in Oekraïne.

Waar hij niet op rekende was dat criminelen hier geld mee gingen verdienen:

Hbvl.be

Sambal stuurde een reporter op onderzoek en kwam terecht in de fruitige onderwereld van Rusland

Ik besluit te beginnen bij de eerste schakel in de illegale perenhandel: de smokkelaars. "Het moeilijkste deel is de peer in je anus verstoppen" getuigt de 23-jarige Yuri met trillende stem. Elke peer die hij zo vervoert brengt 10 cent op, per trip verdient hij dus 90 cent. Een peulschil van de waarde van een peer op de zwarte markt.

Yuri kan na een lange dag werk eindelijk (voorzichtig) neerzitten en ontspannen

In Rusland betaal je voor een kilo Limburgse peren al snel 5 euro en 65 cent. Duistere figuren verhandelen de Limburgse lekkernij op elke straathoek. "Peren kopen? Of een appeltje? Of een beetje fruitsla?" roept een verdachte figuur mij toe. Na lang aarzelen besluit ik een peer te kopen en mee te nemen naar mijn hotelkamer.

De man beweerde ook noten te hebben maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt.

Na een nerveuze wandeling (de straffen op illegaal perenbezit zijn niet mals), neem ik in mijn kamer een beet van de peer. Enkele uren later word ik wakker in een park, naakt en bedekt met lasagne. De gevaren van illegale peren worden mij meteen duidelijk.

Het laatste wat ik zag voor de blackout

Zware gebruiker Ivanka knikt begrijpend wanneer ze ons verhaal hoort . Haar glanzende haar en gladde huid verraden dat ze geregeld aan het fruit zit.

Zelf tijdens het interview kan Ivanka niet van het fruit afblijven.

"Onder invloed van peren heb ik eens alle afleveringen van F.C De Kampioenen na elkaar bekeken," zegt ze huilend. "Tot op de dag van vandaag zie ik nog overal misverstanden" voegt ze stil toe.

Ivanka is niet de enige die geregeld aan het illegale Europese fruit zit. Volgens de Russische politie is het ondertussen een ware plaag geworden. Onlangs hielden ze enkele raids waarbij deze buit in beslag werd genomen:

De politie is opgetogen met deze recordvangst, maar de strijd tegen de illegale Limburgse perenhandel gaat door. Het doet mij persoonlijk denken aan 'the war on drugs', maar commissaris Vladinov is duidelijk: "Je mag geen appels met peren vergelijken, dat is hier namelijk ook verboden."

Stop alstublieft de illegale perenhandel voor er nog meer slachtoffers vallen!