Emily Baxter bewijst dat we allemaal criminelen zijn

In Amerika heeft één op de vier een strafblad. Wil dat daarom zeggen dat die andere 75% heilig is? Helemaal niet. En dat is precies wat Emily Baxter in de documentaire “We Are All Criminals” wil aantonen.

Foto Emily Baxter

Zo vertelt de man hierboven bijvoorbeeld hoe hij elke dag meer dan 120 dollar stal van Pizza Hut tijdens zijn studentenjob. Hij en nog vele andere non-criminelen vertellen aan Emily Baxter hun misdaden die ze pleegden, maar waar ze uiteindelijk mee wegkwamen.

Foto Emily Baxter

Baxter is directeur van Openbaar Beleid bij de Raad van Misdaad en Justitie. Daar merkte ze al snel de ongelijke gevolgen van een misdaad. Sommige klassen en rassen zijn duidelijk oververtegenwoordigd in het strafrechtelijk systeem. Een strafblad op je naam heeft nochtans grote gevolgen, want je kansen in de samenleving verkleinen drastisch.

Foto Emily Baxter

Op de website hangen studenten hun vuile was buiten, maar ook advocaten, winkeliers of gepensioneerden. Niet meteen de personen die je linkt aan een misdadiger. De foto's zijn genomen in hun woning, op hun werkplaats of op het plaats delict.

Het komt er op neer dat iedereen een beetje crimineel is. Wie durft, kan zijn crimineel geheimpje hier achterlaten aan Emily Baxter en de anderen.