Betoging tegen verhoogde bierprijzen ontaardt in straatfeest

Het nieuws dat AB InBev de prijs van een pintje met 1,7 cent zal verhogen, veroorzaakte vandaag een schokgolf bij alcoholminnend Vlaanderen. Een betoging van bierliefhebbers ontaardde in een massaal straatfeest. Onze reporter liep mee met de betogers.

Spontane actie

Het is acht uur in de ochtend wanneer AB InBev een persbericht de wereld instuurt met het nieuws dat de bierprijs omhoog gaat. Enkele uren later ontstaat in het centrum van Brussel een spontane volksverzameling: meer dan 500 mensen starten een optocht.

“AB Inbev duwt deze hervormingen gewoon door onze strot. We pikken dit niet!”, roept vurig betoger H. Otten.

"Onze mensen zijn helemaal op"

Na enkele minuten gaat de optocht al compleet de verkeerde kant uit, wanneer de manifestanten een gezellige staminee opmerken.

Z. Rita, de woordvoerster van de betogers, legt de plotse wending uit: “Deze actie vergt veel van onze mensen, ze zijn emotioneel helemaal op. We zien ons genoodzaakt om even op adem te komen bij Jeanine van Café De Sportvriend.”

“Die mensen begonnen hier gewoon te feesten op straat, het was verschrikkelijk”

Na afloop van de korte pauze trekken de bierliefhebbers weer de straat op, en dan wordt de sfeer plots een stuk ludieker. Betogers beginnen luid te zingen, onschuldige voorbijgangers worden geknuffeld en een frisdrankautomaat wordt in brand gestoken.

“Die mensen beseften niet meer waar ze mee bezig waren en begonnen gewoon plezier te maken op straat. Het was verschrikkelijk”, vertelt een geschokte voorbijganger na afloop. "Met nutteloos gefeest los je toch niets op?"

De betogers staken massaal hun pink omhoog als symbool van het verzet.

"Welke bierprijzen?"

Wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen, ziet de politie zich genoodzaakt om het waterkanon in te zetten en het straatfeest uit elkaar te drijven. Het water mist zijn effect niet bij de bierliefhebbers. De rust keert weer, op een enkele plakker na.

“Bierprijzen? Welke bierprijzen? Laat mij gerust met uwe zever joenge, ik ga een pint pakken!”, wauwelt H. Otten. En daarmee verdwijnt de laatste betoger uit het straatbeeld.