Fascinerende zinkgaten over heel de wereld

BBC

In Derbyshire, Engeland, is er een zinkgat ontstaan dat sinds kerstdag steeds groter wordt. Het zinkgat is nu al zo'n 50 meter breed.

Zinkgaten (of verdwijngaten) ontstaan door de instorting van een holte in de grond. Die holte kan op natuurlijke wijze geërodeerd zijn, of door menselijk toedoen, bv. door lekken in rioleringen of oude mijnschachten.

En blijkbaar is het internet verzot op zinkgaten! We zochten even de beste bij elkaar:

Guatemala City

National Geographic

In juni 2010 slorpte een zinkgat in Guatemala City een fabriek op van 3 verdiepingen. De combinatie van slechte ondergrond (door de vulkanische activiteiten in de streek), een tropische storm en lekkende rioolbuizen zorgde voor een gat van 20 meter breed en 30 meter diep.

Great Blue Hole in Belize

wikipedia.org

Het Great Blue Hole in Belize is een zinkgat van zo'n 300 meter breed. Het ligt in de zee, net onder het wateroppervlak en is zo'n 126 meter diep. Bij gebrek aan zuurstof in het gat is er ook amper leven mogelijk. Wetenschappers vermoeden dat het gat is ontstaan na een instorting van een ondergronds grottensysteem zo'n 10.000 jaar geleden.

Deans Blue Hole in de Bahamas

Dean's Blue Hole is het diepste onderwaterzinkgat (202m). Wereldkampioen freediving (vrijduiken, zonder flessen) Guillaume Nery heeft er dit adembenemend filmpje in opgenomen:

Ik Kil in Mexico

4.bp.blogspot.com

De Ik Kil is een bovengrondse poel die openbaar toegankelijk is. Een waar paradijs om te zwemmen en te duiken, zoals deze atleten in de Red Bull Cliff Diving Series demonstreren.

Guangzhou, China

Ongeveer een jaar geleden werd er een huis van drie verdiepingen opgeslokt door een zinkgat in Guangzhou, een stad in het zuiden van China. Gelukkig woonden er geen mensen meer en vielen er dus geen gewonden.

Lissabon, Portugal

thesinkhole.org

Maar zinkgaten moeten we niet eens zo ver gaan zoeken. Zo slokte een zinkgat in Lissabon in 2003 een bus op. Gelukkig stond die geparkeerd en was enkel de bestuurder aan boord, die zich kon bevrijden en enkel kleine verwondingen opliep.

Schmalkalden, Duitsland

thesinkhole.org

Schmalkalden is een dorpje dat centraal gelegen is in Duitsland. In 2010 werd het opgeschrikt toen er een zinkgat ontstond in het midden van een wijk. Buiten twee auto's die "opgegeten" werden door het zinkgat, geraakte niemand gewond.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst