Zeg het juist of zeg het niet

Nike is [naikee], niet [naik]. Dat weten we ondertussen wel, dus daar hoeven we ons hoofd niet meer over te breken. EINDELIJK.

Maar het einde van de tunnel is nog niet in zicht, want er zijn nog bérgen woorden/namen/merken die we verkeerd uitspreken. Een selectie:

Come on, Dogue!

We beginnen met de hond die Samson en Lassie deed verbleken: Doge! Hoe je de adorabele Shiba tot orde moet roepen, daar kan over gediscussieerd worden.

De uitspraak die het meest naar voren komt, is die van [dodge]. Dus toch geen [dogue], zoals Vogue.

Quino-wat?

Minstens even hip als Doge, maar dan voor de maag. Quinoa vervangt pasta en rijst en is een 'superfood'. Wow.

[kienoja] of [kienowa], ook hier zijn er meerdere mogelijkheden volgens de doorsnee burger. Al is het toch overduidelijk dat [kienoja] gewoon fout klinkt. Als je twijfelt tussen twee opties, ga dan voor de derde: [kienwa]. De enige en echte juiste.

Huray, een Huawei!

Een smartphone die groter is dan je hand? Dat zal dan wel een Huawei zijn!In tegenstelling tot wat sommigen dachten, is dit geen [huwawei] maar gewoon een [wahway]. Simpel kan dus ook.

Azari de derde

Had de Canadese band Azari & III nog bestaan, dan was dit een schitterend idee voor hun merchandising:

Nee, het is niet Azari & three! De drie streepjes in de bandnaam staan voor 'third'. Azari & Third. Jep, it's a manic world.

BRNS?

Nog een band, maar dan eentje van bij ons. De jongens van BRNS brengen binnenkort hun officiële debuutplaat uit. Een mooie gelegenheid om hun groepsnaam juist te leren uitspreken: [brains]. Dus niet [burns].

Eyjafjablablabla

Tot slot nog een klassieker. Onlangs barstte de IJslandse vuilkaan Bárdarbunga uit. Dat was makkelijker uit de spreken dan die andere, de Eyjafjallajökull. Met [eja-fjalla-jeutekel] zit je min of meer goed.

The Oat Meal

Niet dat de mensen van Sigur Rós of Björk echt onder de indruk zullen zijn, maar toch leuk om mee te stoefen op feestjes!

En vanaf nu alles correct uitspreken!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst