De wintersporten die Sotsji niet haalden

Nieuwe Winterspelen, dat betekent ook nieuwe disciplines op de kalender. Zo is het populaire slopestyle in Sotsji voor het eerst een olympische sport. Ook schansspringen voor vrouwen staat sinds 2014 op het olympische programma. Maar niet elke wintersport wordt zomaar door het Internationaal Olympisch Comité toegelaten.

Eind 2006 besloot het IOC dat een aantal sporten Sotsji niet zouden halen. Jammer, want wij keken al uit naar de wintertriatlon, een besneeuwde combinatie van lopen, mountainbiken en langlaufen.

Ook ski-alpinisme, een sport waarbij de skiërs de liften links laten liggen en de berg op eigen kracht beklimmen, staat niet op de kaart.

© RAB

Het in Rusland erg populaire bandy, een voorloper van ijshockey waarbij de puck vervangen wordt door een balletje, werd eveneens geweerd. Bandy is nochtans een eeuwenoude sport en werd al opgevoerd als demonstratiesport op de Winterspelen van 1952 in Oslo.

Ski-oriëntatie is misschien wel de vreemdste sport die een aanvraag voor olympische erkenning deed. De atleten skiën in willekeurige volgorde van het ene checkpoint naar het andere, met een stafkaart op de borst gemonteerd.

Waarschijnlijk was het IOC bang dat in de onherbergzame bossen rond Sotsji niet elke deelnemer de finish zou vinden.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst