Wat is dodelijker: de sigaret of oorlog?

Een lezer vroeg aan The Guardian om uit te zoeken wat het grootste kwaad was van de 20e eeuw: de sigaret of oorlog? De Britse krant nam de handschoen op en ging op onderzoek.

papermasters.com

1. Is tabak dodelijker dan WO I en II samen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eiste tabak 100 miljoen levens in de 20e eeuw. De schattingen over de Eerste Wereldoorlog lopen uiteen, van 8,5 miljoen tot 16,5 miljoen. De Tweede Wereldoorlog was een stuk bloediger en zou 42 à 70 miljoen levens gekost hebben. Maar samen komen de twee oorlogen dus niet aan de enkels van tabak. 1-0 voor de sigaret!

2. Is tabak dodelijker dan alle oorlogen samen?

Volgens de meest milde schattingen zijn er door alle conflicten in de 20e eeuw minstens 70 miljoen mensen gestorven. Meer pessimistische (maar realistische) schattingen houden het op het drievoudige. Hier moet tabak dus het onderspit delven. Sigaret-oorlog 1-1!

3. Wie wint in de toekomst?

Oorlog is nog altijd de wereld niet uit (denk maar aan Syrië) en jongeren in West-Europa roken steeds minder. Uit die twee feiten zou je kunnen concluderen dat de sigaret in de 21e eeuw het hoofd moet buigen voor oorlogen. Maar niets is minder waar.

Roken is in veel landen nog een traditie. In Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen worden sigaretten gratis uitgedeeld aan jongeren. "Als deze trend zich voortzet, zullen er 1 miljard mensen sterven aan tabak in de 21e eeuw", zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Landen waar jongeren (13 tot 15 jaar) gratis sigaretten krijgen

4. De uitdager: overgewicht

Het ziet er dus naar uit dat de sigaret op de lange termijn zal winnen van oorlog. Maar er is een derde hond in het spel: obesitas. Overgewicht, vooral veroorzaakt door ongezond eten, heeft in de westerse wereld roken voorbijgestoken als doodsoorzaak nummer 1.