Wie bekladde de befaamde graffitimuur in Berchem?

Een bizar zicht, toen we gisteravond met de trein voorbij Berchem passeerden. De meterslange muur die vorig jaar door 35 straatkunstenaars werd opgefleurd, bleek helemaal besmeurd met shockerende en persoonlijke boodschappen.

Foto Sambal

Alle werken zijn met rode en zilveren graffiti doorstreept, met hakenkruisen, en boodschappen als "No Jews" en "Fuck Arno dood" (zie foto hier onder).

Sambal zag de vernieling en ging ten rade bij enkele prominenten in de streetart-wereld, om uit te zoeken wat hier aan de hand is.

Foto Sambal

Laffe daad

Matthew Dawn, een van de artiesten die aan het project meewerkten, legt ons uit dat zulke publieke vernielingen, die bovendien op één persoon gericht zijn, uitzonderlijk zijn.

Met Arno in "Arno dood" wordt trouwens Arno Arnouts bedoeld, de man die het project voor de NMBS in goede banen leidde, en veel graffiti-events in de buurt van Antwerpen organiseert.

Foto Sambal

Bjorn Van Poucke, street art-kenner en oprichter van Street Art Belgium, schrok ook toen we hem de foto's toonden: "Ik vind het een beetje een laffe manier om dit anoniem te doen."

Een stelling waar Steve Locatelli, één van de godfathers van de graffitiwereld in België, het roerend mee eens is. “De dader wil duidelijk niet verklappen wie hij is. En dan zijn hakenkruisen en zulke boodschappen een makkelijke manier om iemands werk te verprutsen.”

Illegaal vs. legaal

De muur langs de spoorlijn tussen Antwerpen en Berchem is een van de hotspots voor graffitikunstenaars. Om illegale graffiti tegen te gaan, zette de NMBS vorig jaar een project op poten om de muren op te knappen. Een initiatief dat goed ontvangen werd, behalve door de illegale graffiteurs

"Je hebt verschillende mensen in onze cultuur: de conceptuele kunstenaars, de legale graffiteurs en de bombers,” verduidelijkt Steve Locatelli.

"De bombers zijn de illegale graffers die vooral naam willen maken en het doen voor de kick. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze er niet blij mee dat de legale graffiteurs hun spot hebben ingepikt.”

foto: Sambal

Mysterie

Voorlopig heeft niemand een idee wie het kan gedaan hebben. Locatelli: “Ik ben ook nog illegale graffer geweest, dus ik kan me zeker inleven in hun situatie. Door deze legale events nemen wij hun speelterrein af. Maar deze reactie is echt heel heftig en persoonlijk, dus ik heb er wel een dubbel gevoel bij.”

Foto: Sambal

Een actie waar niemand iets aan heeft. Andermans werk bekladden is sowieso onrespectvol, maar vooral ook een verloren strijd als iedereen het begint te doen. “Ik vind dit echt jammer, zeker nu we kansen kregen van de NMBS. Hopelijk heeft die persoon het nu niet voor iedereen verpest”, voegt Locatelli er nog aan toe.

De NMBS betreurt het incident, maar behoudt wel het vertrouwen in graffitikunstenaars. "Dit zal niets veranderen aan onze goede samenwerking", zegt Paul Van Aelst, de woordvoerder van NMBS Holding: "

Bij de NMBS zoeken ze naar een goede manier om 'de aanslag' te verwijderen. "Als we alles weer wit moeten verven, heeft ons hele project eigenlijk geen zin gehad."