Wereldtoiletdag: als de wc je dood wordt

Vandaag vieren we Wereldtoiletdag. 2,5 miljard mensen hebben geen goeie sanitaire voorziening en daar willen de Verenigde Naties op 19 november bij stilstaan. Jaarlijks sterven 1,6 miljoen mensen omdat ze geen deftig toilet hebben.

Voor ons is Wereldtoiletdag de ideale gelegenheid om in de geschiedenis te duiken: 7 mensen die gestorven zijn op of door de wc.

1. ELVIS PRESLEY

Oké, Elvis leeft nog. Maar stel dat hij 36 jaar geleden wél is gestorven, dan zou dat volgens de overlevering op het toilet geweest zijn. Elvis was door drank- en drugsmisbruik in de laatste jaren van zijn leven een schim van het tieneridool van weleer. Op 16 augustus 1977 kreeg hij een hartaanval terwijl hij op de wc zat. Dat de King of Rock op dat moment een hamburger aan het eten was, is een fabeltje.

2. EDMUND II

De Engelse koning Edmund II werd Ironside genoemd voor zijn moed op het slagveld. Maar Edmund was toch niet zo populair bij iedereen. Toen hij tijdens een gevecht even de wc opzocht, liep hij in een hinderlaag. Een viking hield zich schuil onder het toilet en stak Edmund twee keer in de anus.

3. ARIUS

Het lot van de theoloog Arius, stichter van het Arianisme, was zo mogelijk nog pijnlijker dan dat van Edmund II. De Kerk kon niet lachen met de koers die Arius uitstippelde. Op de dag dat een banvloek over hem werd uitgesproken kreeg Arius plots enorme diarree. Hij spurtte naar het toilet. Volgens de overlevering verloor Arius daar bij het persen zijn darmen, milt en lever.

4. DE BEMANNING VAN DUIKBOOT U-1206

Heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoe je in een duikboot het toilet doorspoelt? De kapitein van de Duitse onderzeeër U-1206 niet lang genoeg. Omdat hij op de nieuwe wc niet correct had doorgespoeld en hij te beschaamd was om zijn crew in te lichten, stroomde de duikboot onder water.

De U-1206 was verplicht om op te stijgen, maar werd meteen gebombardeerd door de Britten. Eén matroos kwam om in het gevecht, drie anderen verdronken. De rest van de crew werd opgepakt.

5. KATHARINA DE GROTE

Volgens de legende zou de flamboyante Russische keizerin Katharina de Grote om het leven gekomen zijn toen ze seks wou hebben met haar paard. Het harnas dat het paard in bedwang moest houden brak en het paard viel op Katharina. De waarheid is iets minder spectaculair: ze kwam kreunend op het toilet om het leven.

6. JUDY GARLAND

Het verhaal van Judy Garland, de ster van de musical The Wizard of Oz en de moeder van Liza Minnelli, kende geen happy end. Garland raakte verslaafd en nam een overdosis toen ze amper 47 jaar was. Haar nieuwe man moest op het dak kruipen om haar levenloos op het toilet te kunnen zien zitten: Garland was al enkele uren dood.

7. DE ADVOCAAT UIT JURASSIC PARK

Kent u Donald Gennaro nog? Nee? Deze onsympathieke advocaat (tautologie?) is de eerste die sterft in de Jurassic Park-films. Gennaro zit rustig op het toilet wanneer een T-Rex hem ongenadig naar binnen speelt. Omnomnomnom.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst