Domme vragen: Jan Hoet

Domme vragen, ze bestaan wel degelijk... en wij stellen ze in jouw plaats. Vandaag: de overleden kunstpaus Jan Hoet.

Dit is Jan Hoet. (Foto: Vti.be)

Waarom kwam Jan Hoet eigenlijk altijd op tv?

Jan Hoet was een van de eersten in België om de moderne kunst te promoten. Hij organiseerde in 1970 de eerste tentoonstelling met moderne kunst in België, in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). In 1999 kreeg hij z'n eigen museumgebouw, het S.M.A.K. in Gent.

Het zijn o.a. die verwezenlijkingen die van hem een gerespecteerde en vaak gevraagde kunstkenner maakte... en bovendien kon hij het ook goed uitleggen, wat hem een graag geziene gast maakte op radio en tv.

Waarom at hij zo graag hesp?

Zuilen met hesp: Jan Hoet was fan. (Foto: SMAK.be)

Voor zover we weten at Jan Hoet niet uitzonderlijk graag hesp. Hij had wél een voorliefde voor onconventionele moderne kunst (Panamarenko bijvoorbeeld), waar het brede publiek en de politiek het vaak moeilijk mee hadden.

En zo komen we bij die hesp. In het filmpje hieronder (uit 2000) mocht hij in De laatste show komen uitleggen waarom de zuilen van de universiteitsaula in de Gentse Volderstraat ermee ingepakt waren, voor het kunstproject Over The Edges.

Wacht even. Als ik het goed begrijp, is Jan Hoet dus níét Chris Van den Durpel?

Nee. Al kan Chris Van den Durpel hem wel geweldig goed imiteren.

Goed, daarmee weet ik wel genoeg zeker?

Genoeg om je vrienden mee te imponeren wel, ja. Maar er is nog heel wat meer te vertellen over Jan Hoet. Ga zeker een kijkje nemen op Cobra.be als je meer wil weten.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst