Domme vragen: Fukushima

Domme vragen, ze bestaan wel degelijk... en wij stellen ze in jouw plaats. Vandaag: Fukushima.

Fukuwat?

Op 11 maart 2011 beefde de zeebodem 70 kilometer van de kust van Japan. De vijfde zwaarste aardbeving wereldwijd sinds 1900 veroorzaakte een vloedgolf (tsoenami) van 40 meter hoog die tot 10 kilometer ver het land in stroomde. Die veroorzaakte op zijn beurt een kernramp.

Een wijk in de stad Sendai voor (links) en na (rechts) de zeebeving. (Foto: GeoEye / New York Times)

Was het nu echt zó erg?

  • Best wel.
  • Er stierven meer dan 15.000 mensen.
  • De aardbeving was zo krachtig dat hij Japan 2,4 meter naar het oosten verschoof.
  • De schokgolven sloegen de aarde 10 tot 25 cm uit balans (de schattingen lopen wat uiteen)en werden zelfs tot in de ruimte geregistreerd.
Containers, boten en zelfs een Harley Davidson. Brokstukken van de tsoenami spoelden duizenden kilometers verder aan op de kust van Canada, een reis die met het vliegtuig maar liefst dertien uur zou duren.

En dat was allemaal de schuld van kernenergie?

Nee. De vloedgolf veroorzaakte zelf een kernramp, toen de kernreactors van de stad Fukushima overspoeld werden. Honderdduizenden Japanners moesten in allerijl geëvacueerd worden.

De precieze omvang van de ramp én van de gevolgen is nog steeds niet duidelijk. Wel is de besmette zone van 20 kilometer rond de centrale tientallen jaren onbewoonbaar. En deze zomer bleek bijvoorbeeld plots nog dat er dagelijks maar liefst 300 ton radioactief water in zee lekt... en dat toen al zo'n twee jaar lang.

Wat vindt Godzilla daarvan?

Wat het Japanse radioactieve monster Godzilla van de kernramp vond, is tot nu toe niet geweten. Maar heel wat landen waren geschokt door de gebeurtenissen. Duitsland besloot zelfs dat het tegen 2022 zou stoppen met het opwekken van kernenergie. Drie jaar later is de schok echter stilaan uitgewerkt, en plannen veel Europese landen zelfs nieuwe kerncentrales.

Godzilla: nog geen officiële reactie op Fukushima.

In Japan zelf werden er vlak na de ramp plannen gemaakt om volledig van kernenergie af te stappen. De nieuwe premier Shinzo Abe wil echter opnieuw inzetten op kernenergie, tot ongenoegen van velen.

Kan zoiets ook bij ons gebeuren?

In ons deel van de wereld dreigt er dan wel minder gevaar door aardbevingen of tsoenami's, ook hier kunnen kernrampen gebeuren. België telt twee kerncentrales, in Doel en Tihange. Doordat we in België zo dicht op elkaar wonen, zouden de gevolgen van bijvoorbeeld een terroristische aanslag enorm zijn.

De kerncentrale van Doel.

Bovendien zijn onze kerncentrales al vrij oud, vaak ouder ook dan de leeftijd waar ze voor ontworpen zijn. Daardoor zijn ze minder gesofisticeerd dan nieuwere types, en vatbaarder voor slijtage. Toch zal het nog minstens tot 2025 duren voor België volledig vrij is van kernenergie.