Wat doet IJslandse pladijs in België?

Pladijs. De hele ochtend was het dier een thema in het nieuws. De pladijs werd door de visserijsector al vijf keer verkozen tot Vis van het Jaar.

Een populaire vis dus, die pladijs? Nou, niet echt. Er is er veel van, maar hij wil niet zo goed verkopen.

"In 2012 werd 13.000 ton minder pladijs gevangen dan wettelijk mocht. Gewoonweg omdat de vissers er niet meer van verkocht krijgen", vertelt Heleen Lenoir van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) aan Sambal. Op pladijs vissen brengt ook weinig op. Vissers kregen er in 2012 maar 1 euro per kilogram voor.

Maar als de pladijs uit onze eigen Noordzee al niet verkocht raakt... hoe komt het dan dat er vanochtend bij het ongeluk op de Brusselse Ring onder meer pladijs uit IJsland op de weg lag?

"De vracht vis werd overgevlogen van IJsland naar Bierset bij Luik", zegt het FAVV aan Sambal. "En werd van daaruit met een vrachtwagen verdeeld in België en Frankrijk. De eerste bestemming was West-Vlaanderen."

Dat Belgische bedrijven IJslandse pladijs invoeren, is niet zo vreemd, legt Lenoir van het ILVO ons uit. "Steeds meer bedrijven kopen de vis van daar in, omdat IJsland heel duurzaam omspringt met zijn visbestand."

En zo laten we in België dus pladijs die in overvloed in onze eigen Noordzee zit, overvliegen vanuit IJsland... uit milieuoverwegingen.

De afstand Reykjavik-Brugge (via Luik): 2.405 kilometer. De afstand Noordzee-Brugge: 20 kilometer.