Wat doet deze kleuter middenin de woestijn?

Deze foto's deden vanochtend de ronde: hulpverleners van de Verenigde Naties vinden de vierjarige Marwan, die met een zak spullen door de woestijn zwerft tussen Syrië en Jordanië.

Foto's: Andrew Harper en Jared Kohler / UNHCR

Marwan was er niet alleen. Hij was zijn ouders kwijtgeraakt in de massa vluchtelingen waar hij mee reisde. Samen met hen probeerde hij weg te vluchten uit Syrië, naar Jordanië. Intussen hebben de hulpverleners Marwan herenigd met zijn moeder.

Waarom vlucht een kleuter uit Syrië?

Sinds 2011 is er een burgeroorlog aan de gang in Syrië tussen verschillende groeperingen. De regering van president Assad bestaat uit alawieten, een heel kleine stroming van de islam. Veel Syriërs, moslims én christenen, vinden dat zij te veel macht hebben, en begonnen daar drie jaar geleden tegen te protesteren.

Het liep uit de hand, de wapens werden bovengehaald en islamitische strijders uit het buitenland gingen meevechten. Intussen zijn er minstens 100.000 mensen gestorven. Zo veel, dat niemand de tel nog bijhoudt.

Dezelfde straat in de stad Homs, drie jaar geleden en nu. Foto's: The Guardian

Waarom doet niemand daar dan iets aan?

De situatie is zo complex, dat niemand in het buitenland er een antwoord op ziet. Niemand weet hoe een nieuw Syrië na de oorlog, met al zijn verschillende bevolkingsgroepen, eruit zou moeten zien.

De rebellen steunen is moeilijk, want sommigen van hen hebben banden met de terreurgroep Al Qaida. Syrië binnenvallen en Assad verdrijven kan ook niet, want hij heeft met Rusland en China te machtige vrienden. En bovendien hebben verschillende Arabische landen zich in de strijd gemengd door beide partijen te sponsoren, waaronder Qatar en Saoedi-Arabië.

President Assad en de Russische president Poetin. Foto: Mikhail Klimentyev

En Amerika dan?

Die hebben slechte herinneringen aan hun laatste oorlogen in Irak en Afghanistan. Daar werd het veel moeilijker dan ze verwacht hadden: ze zijn er intussen meer dan tien jaar en de oorlogen hebben hen al handenvol geld gekost. Omdat de situatie in Syrië zo ingewikkeld is, beginnen ze er dus liever niet aan.

VS-president Barack Obama. Foto: AP

Dus...

...ziet het ernaar uit dat er nog lang geen oplossing op komst is. En zou het weleens kunnen dat we in de toekomst nog zulke foto's te zien krijgen, van kleuters in de woestijn.