Uplace uitgelegd met domme vragen

Uplace, wadidaseigelijk? We leggen het uit met een paar DOMME DOMME vragen!

YouPlace, is dat niet die nieuwe app van YouTube?

Ten eerste: ’t is Uplace. En ten tweede: nee. Uplace is het bedrijf van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe. Die wil naast het viaduct van Vilvoorde een gigantisch kantoor- en winkelcomplex bouwen, dat dezelfde naam als het bedrijf zou krijgen. Ook Uplace dus.

Goh nee, niet echt. Kunt ge dat een beetje duidelijker uitleggen?

Natuurlijk! Uplace wordt gebouwd op een oude industriezone in Machelen en zal bestaan uit kantoren, restaurants, een hotel, bioscoop, speeltuinen en maar liefst 190.000 m² aan winkelruimte.

Maar zo tof! En ook leuk voor de mensen die daar wonen. Die zullen wel content zijn zeker?

Niet echt. Het project heeft erg veel tegenstanders. Unizo, de Bond Beter Leefmilieu, Touring, de stad Leuven en nog vele anderen protesteerden al tegen de komst van Uplace.

Gaan die niet graag shoppen dan?

Waarschijnlijk wel, daar ligt het probleem niet.

Volgens Unizo en het stadsbestuur van onder andere Leuven zou Uplace een drama zijn voor de kleinhandel in de regio. Het complex zou ook voor een hoop extra verkeer zorgen op de Brusselse ring, en die zit nu al muurvast. Niet tof!

Ander probleempje: Uplace heeft ook nog altijd geen milieuvergunning.

Ah, oei! Moeten ze die milieuvergunning dan nog printen ofzo?

Nee, het is iets ingewikkelder dan dat. Het ging een beetje als volgt:

Amai, dat is precies echt ingewikkeld. Maar dat zal allemaal wel in orde komen zeker?

Dat is afwachten. Na het vele protest en het uitblijven van een milieuvergunning heeft de Vlaamse Regering enkele wijzigingen doorgevoerd in het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Zo wordt de oppervlakte van de winkelruimte met één derde verlaagd en zijn er maatregelen genomen om de mobiliteit te verzekeren.

Het effect van die extra maatregelen is bestudeerd door onderzoeksbureau Antea. Volgens het bureau heeft de afgeslankte versie van Uplace geen impact op het verkeer in de regio. Positief dus!

Joepie! Dan kan ik binnenkort gaan shoppen! Ja toch eh?

Nope. Eerder deze week kwam aan het licht dat Antea een zakenpartner is van Uplace. De twee zijn dus vriendjes, en dat ruikt naar belangenvermenging.

Het einde van het verhaal is dus nog lang niet in zicht!

Ho sèg stomme Uplace!

Wil je de Uplace-saga blijven volgen? Check dan de speciale pagina van deredactie.be

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst