In de tunnels van de drugsbaron

Elke achtjarige zou tekenen voor het geheime wapen van Joaquin Guzman: de Mexicaanse drugsbaron had een heel tunnelsysteem uitgegraven dat al zijn huizen met elkaar verbond. Onder andere dankzij die tunnels kon hij dertien jaar uit handen blijven van de politie... tot hij zaterdag alsnog opgepakt werd.

Joaquin Guzman was niet zomaar een drugsbaron. Het magazine Forbes schatte zijn fortuin in 2009 nog op 1 miljard dollar, toen goed voor een plaatsje bij de 700 rijkste mensen op aarde.

In 2011 ving het Mexicaanse leger 15 miljoen dollar van leden van Guzmans drugskartel. (Foto: AFP/Getty Images)

Volgens een van de verhalen die de ronde doen over Guzman, liet hij ooit de deuren afsluiten van het restaurant waar hij samen met zijn bodyguards ging eten. De veertig andere restaurantgangers die avond vroeg hij vriendelijk kalm te blijven, en hun gsm's in te leveren. Als blijk van dank voor hun discretie, betaalde hij op het einde van de avond alle rekeningen.

In 2009 liet hij nog van zich horen toen hij de VS-presidenten Obama, Reagan en Bush bedankte voor hun strijd tegen drugs. Zonder hen zou hij immers nooit zo rijk geworden zijn, vertelde hij.

Maar laten we wel wezen: ondanks de tot de verbeelding sprekende verhalen is er bitter weinig glamoureus aan het leven van Joaquin Guzman. Hij is een crimineel die met zijn huurmoordenaars en handel in cocaïne, marihuana en metamfetamines mee verantwoordelijk is voor het drugsgeweld dat zo zwaar om zich heen grijpt in Mexico.

Aantal drugsmoorden in Mexico van januari tot november 2012 (Infografiek: The Economist)
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst