Trainer ontslaan? Been there, done that

Vanavond staat trainer Emilio Ferrera voor zijn eerste match met Racing Genk.

Ferrera volgt de flegmatieke Nederlander Mario Been op, sinds zondag de zevende trainer die dit seizoen in eerste klasse ontslagen werd. Het bestuur zet in op het zogenaamde Korbach-effect, het shockeffect dat het afdanken van een trainer door een spelersgroep van voetballers jaagt.

Mario Been: ontslagen (foto: Belga)

Anderlecht mocht het eerder dit seizoen nog aan den lijve ondervinden. Club Brugge had net afscheid genomen van zijn coach Juan Carlos Garrido en walste over de Brusselaars: 4-0.

Het Korbach-effect in actie (foto: WN.com)

Toch zijn er redenen om aan te nemen dat het ontslag van Been weinig zal opleveren. De Nederlandse onderzoeker Bas ter Weel wou weten of managers ontslaan een positief effect heeft in een bedrijf dat het minder goed doet, en spiegelde de situatie aan de Nederlandse voetbalcompetitie.

Hij nam 81 trainerswissels tussen 1986 en 2004 onder de loep en stelde vast dat nog geen 30 procent van de ploegen hun eerste wedstrijd na het ontslag van een coach won. Dat belooft weinig goeds voor Racing Genk.

Grafiek: BBC

Ook de resultaten op langere termijn werden onderzocht. Zo zie je dat een ploeg vlak voor het ontslag (aangegeven met de onderbroken periode 't' in de grafiek) slecht presteert, maar dat ploegen die hun coach niet op straat zetten na verloop van tijd betere resultaten boeken dan clubs die het wel doen. Anderlecht heeft dus maar best nog een beetje geduld met van John van den Brom.

John van den Brom: toch maar niet op straat zetten? (Foto: Belga)
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst