De groepen van straks: tips van Vlamingen op SXSW

Enkele weken geleden was er in Austin, in de Amerikaanse staat Texas, het festival South By South West, of kortweg SXSW. Dat is in de eerste plaats een showcase-festival, waar programmatoren en mensen uit de muziekindustrie elkaar en bands ontmoeten.

In één week tijd kunnen ze doorheen de hele stad honderden groepen live aan het werk zien. De groepen die daar indruk maken, maken een grote kans om door te breken, of toch op zijn minst om concerten te versieren.

Wij vroegen aan twee Belgische programmatoren die naar SXSW gingen, Eppo Janssen (Pukkelpop) en Tom Vangheluwe (De Kreun, Kortrijk), welke bands op hen indruk maakten.

Wie weet zie je deze artiesten binnenkort bij ons op een podium staan.

Perfect Pussy

altpress.com

Beide heren waren diep onder de indruk van de krachtige punk van Perfect Pussy, een vijfkoppige band uit New York rond riot girl frontvrouw Meredith Graves.

Tom: "Ze deden me vanaf de eerste noot denken aan Melt Banana. Iets minder strak en wat chaotischer, maar hun jeugdig enthousiasme maakt dat meer dan goed. De energie spatte van het podium."

Future Islands

Future Islands draait al een tijdje mee, maar nu staan ze op de rand van de doorbraak en krijgen ze zelfs airplay op nationale radiozenders.

"Ik was heel benieuwd om hun show te zien", zegt Tom Vangheluwe, "nadat ik hun performance had gezien bij David Letterman".

"En ze ontgoochelden niet. Strakke set met een uitzinnige zanger die makkelijk wisselt tussen falsetto en diepe deathmetal grunt. En een heel wilde performance. Intens !"

Future Islands speelt op zondag 11 mei in de Vooruit in Gent.

Arthur Beatrice

breakingmorewaves.blogspot.com

Verder tipt Eppo Janssen ons de groep Arthur Beatrice, een Londense band genoemd naar "Golden Girls"-actrice Beatrice Arthur. Muzikaal klinkt het als de Britse gitaarbands uit de jaren 80. Qua stem doet de zangeres ons denken aan The Sundays, The XX of Poliça.

Eppo was "een beetje verliefd".

Op 20 mei staan de vier van Arthur Beatrice op Les Nuits Botanique.

Indian

Voor wie het graag wat steviger hoort, is er Indian, sludge metal uit Chicago: "Een mokerslag die The Mohawk op zijn kop zette. Strak, met noisy uitvallen, maar bovenal: luid en heavy!" (Tom)

Jungle

"Jungle brengt een heerlijke mengeling tussen grootse keyboard riffs, hiphop-beats en een samenzang die soms doet denken aan TV On The Radio. Deze band wordt groot!", voorspelt Tom van De Kreun.

Young Fathers

Een andere tip van Eppo is Young Fathers, een driekoppige hiphopgroep uit Edinburgh. Eén heeft zijn roots in Liberia, een andere in Nigeria en een derde in Schotland zelf.

Marijuana Deathsquads

De noisegroep Marijuana Deathsquads uit Minneapolis zag Tom Vangheluwe heel laat op de avond, "en dan komt deze combinatie tussen drie drums, electronica en wacky vocals wel aan. Heerlijk geflipte impro-dance waar je wild uit de bol kunt op gaan."

Geniet mee:

Lizzo

Lizzo ten slotte is een Amerikaanse hiphopartieste van 26. Ze zit, net als Marijuna Deathsquads, bij het platenlabel dat Bon Iver cureert.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst