Hoe gaat het er nu écht aan toe tijdens Fashion Week?

Kate Housh is op z’n minst gezegd bad ass. Zeg maar, de Belgische M.I.A. als het op mode aankomt. Nadat ze al enkele shoots voor ontwerper Pierre Antoine Vettorello deed, mocht de styliste van 24 nu met hem mee naar dé belangrijkste modeweek: Paris Fashion Week. Ze stond voornamelijk in de Florence Deschamps-showroom, maar kon toch ook enkele shows van onder andere Yves Saint Laurent en Acne meepikken.

Sambal vroeg zich vooral af hoe zo’n week verloopt, en met plezier beantwoordde ze al onze vragen.

Hoe moet iemand die niks van mode kent zich zo’n Fashion Week voorstellen?

Kate: "De stad leeft echt, en straalt enorm veel energie uit. De straten lopen vol met fotografen, bloggers, mensen die er allemaal uitzien alsof ze net uit een modeboekje gestapt zijn. Er lopen ook een heleboel celebrity's rond, die je zomaar tegen het lijf kan lopen. Een meisje dat ik ken heeft Karl Lagerfeld gespot, iemand anders dan weer Kim en Kanye... alles kan!”

We kunnen ons inbeelden dat je veel coole momenten hebt meegemaakt?

Kate: "Ja! Toen ik aan de ingang van de Saint Laurent-show stond, samen met een pak fotografen en bloggers, stapte opeens Anna Dello Russo uit de auto. Ze werd meteen omsingeld door een kudde fotografen. Tot mijn grote verbazing nam ze rustig de tijd, zodat iedereen een goed shot kon nemen. Een speciaal gevoel als je idool ineens vlak voor je neus staat.”

De foto die Kate nam van Anna Dello Russo

Voel je je dan niet ongemakkelijk tussen al die belangrijke mensen?

Kate: „Helemaal niet! In België zijn de mensen vrij klassiek vergeleken met andere steden. Hier voel ik me heel erg bekeken, met mijn groene haar en "gewaagde" outfits. Maar hier kon ik dragen wat ik wou, en het leek doodnormaal."

"Het doet echt veel, als mensen je complimentjes geven over je outfit, want als styliste ben je toch altijd op zoek naar bevestiging. Je wil het gevoel krijgen dat je goed bezig bent, en als iemand je in dé modestad aanspreekt over je kleding, weet je dat al dat harde werk niet voor niets is geweest.”

Verliep alles zoals je verwacht had?

Kate: „Ik had superveel zenuwen voor ik naar Parijs vertrok. In mijn hoofd zou ik terechtkomen in een soort snobwereld, vol pretentieuze mensen die je zelfs geen blik gunnen. Maar ik heb zoveel oprecht leuke mensen ontmoet die geïnteresseerd zijn naar je afkomst, wat je doet en wie je bent. Iedereen was supervriendelijk en behulpzaam, gaven ook complimentjes over mijn stijl.”

Kate in Parijs

Maar was echt alles dan zo glamoureus als het lijkt?

Kate: „Nee hoor, er komt best veel stress bij kijken. Zorgen dat je er cool genoeg uit ziet zodat buitenwippers je zeker binnenlaten, en van hot naar her zeulen met je zware koffers. Alles is hier ook verschrikkelijk duur: 20 euro voor een vodka-Red Bull en 15 euro voor een shot tequila.

Amai, snel dronken zul je dus niet worden.

Kate: "Nee, het geld vliegt er echt door. Als je deel uitmaakt van een selecte groep die zich dure hotelkamers en een privéchauffeur kunnen veroorloven, is er geen probleem. Maar voor een jonge styliste als ik is het een gedoe. Ik had drie verschillende AirBnB-appartementen tijdens die week, en moest constant de taxi nemen, want via het openbaar vervoer je spullen vervoeren of 's nachts naar feestjes gaan is echt niet mogelijk. En mijn avondeten bestond vaak uit een zakje chips uit de automaat.”

Hoe belangrijk is zo’n week voor jou als styliste?

Kate: "Eerlijk, ik had vooraf nul verwachtingen. Ik wist wat ik eruit wilde halen, en dat was vooral alles beleven en op me af laten komen. Nieuwe mensen ontmoeten, contacten leggen, misschien een paar shows meepikken. Maar ik denk dat het voor een styliste belangrijk is om op elke Fashion Week aanwezig te zijn. Gezien worden, mensen die je herkennen, foto's laten nemen door streetstyle-fotografen, je laten inspireren door alles wat je op straat ziet, en leuke mensen die je tegenkomt. Ik heb hier zoveel uit geleerd, zowel op persoonlijk vlak als professioneel.”

Styling door Kate Housh gedaan

Als laatste: welke trends zullen de straten overnemen?

Kate: "Ik doe niet aan trends. Ik draag wat ik draag, en ik zie hier en daar wel alles opduiken, maar iets dragen omdat bepaalde mensen zeggen dat het trendy of hip is, daar geloof ik niet in. Je moet vooral kleren dragen die bij je persoonlijke stijl passen, en die je als persoon aanvullen.”

Daar zijn we het volledig mee eens.

Kate: "Wat me wel opviel op straat en tijdens het uitgaan, waren de hoeden die veel jonge mensen dragen. In alle mogelijke maten. Ook de choker necklace is ook weer hot: die strakke kettingen die heel nauw rond de nek gedragen worden. Daarnaast veel zwart leder, heel veel grafische prints en lijnen, en ook zeker bloemenprints.”

Meer over Kate Housh vind je terug op haar Facebookpagina.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst