Straf verhaal: een dorp zonder Wi-Fi

In West-Virginia ligt het dorpje Green Bank, waar de tijd een beetje is blijven stilstaan. De inwoners gebruiken geen moderne technologie omdat er een hoogtechnologische telescoop van de regering staat.

Met andere woorden: je gsm is er waardeloos

Je kan niet bellen, niet sms’en en Wi-Fi en Bluetooth zijn niet welkom.

Green Bay

Waarom, vraag je? Wel, vlakbij het dorp staat een hoogtechnologische telescoop van de regering. Draadloze signalen zijn verboden omdat die de werking van de telescoop verstoren.

Elektrohypersensitiviteit

Sinds kort verhuizen heel wat mensen naar Green Bank om er een pijnloos leven te leiden. We hebben het dan over mensen die aan elektrohypersensitiviteit of EHS lijden. Die zijn overgevoelig aan elektromechanische straling en krijgen er hoofdpijn, uitslag en buikpijn van.

Toch is EHS niet erkend als ziekte en is er geen echte behandeling, behalve jezelf in een bunker opsluiten natuurlijk. Met wat kamerplanten en een tapijtje kan het daar ook gezellig zijn!

Maar een aantrekkerlijkere optie is dus naar Green Bank verhuizen. Elektromagnetisch gezien is het daar de stilste plek ter wereld, the quiet zone.

Een roeste betaaltelefoon

Er is slechts één route naar Green Bank en hoe dichter je komt, hoe slechter het signaal op je gsm. Gelukkig is er wel een betaaltelefoon, dus je wordt niet aan je lot overgelaten. En als je geen kleingeld hebt, kan je vast het toestel van een bewoner gebruiken.

Green Bay

Als inwoner van Green Bank ben je dus niet helemaal van de buitenwereld afgesneden. Er is ook internet, enkel niet draadloos en ontzettend traag. Back to the nineties, dus

Clash met de locals

In 2013 verhuisden al een handvol mensen met EHS naar Green Bay, maar laat ons duidelijk zijn: de oorspronkelijke bewoners zijn géén fan.

De EHS’ers willen bijvoorbeeld dat alle winkels en restaurants hun lichten aanpassen of doven wanneer ze binnenkomen. En winkelen in het donker, dat vinden de locals toch niet hetzelfde.

Diane Schou was een van de eerste mensen met EHS die in Green Bank kwam wonen en wordt daarom als vertegenwoordiger van de EHS'ers beschouwd. Voor de nieuwkomers is ze een held, al de rest ergert zich blauw.

Diane Schou

Sinds Schou vroeg om haar eten tot haar deur te brengen zodat ze niet meer onder gevaarlijk fluorescerend licht moet lopen, kwamen de locals in opstand. Ze benaderen Schou en de andere nieuwelingen met zakken vol elektronische apparaten en dagen hen uit. Pesterijen op hoog niveau.

Maar hoe lang blijft Green Bank nog signaalvrij?

De National Science Foundation financiert de telescoop en werd twee jaar geleden slachtoffer van besparingen bij de overheid. Dat kan ervoor zorgen dat de telescoop wordt uitgeschakeld en dus ook de hele stralingsvrije zone verdwijnt.

Als er geen oplossing komt, mogen vanaf 2017 misschien toch draadloze toestellen in Green Bank gebruikt worden.

Dikke pech voor die EHS'ers...

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst