Stoute en onhandige wetenschappers

Goed nieuws: wetenschappers hebben het oudste levende wezen op aarde ontdekt! Slecht nieuws: ze hebben het per ongeluk gedood.

Zeven jaar geleden werd voor de kust van IJsland een weekdier gevonden dat de naam Ming meekreeg. Om na te gaan hoe oud het dier was, braken wetenschappers van de universiteit van Bangor de schelp open. Zonder het te beseffen maakten ze zo een einde aan Mings 507-jarige loopbaan hier op aarde.

De onderzoekers waren zo beschaamd dat ze zeven jaar lang de resultaten van hun onderzoek verzwegen hebben. Het is nochtans niet de eerste keer dat wetenschappers zich misdragen.

Oudste boom

We hebben het allemaal geleerd in de lagere school: je kunt de leeftijd van een boom bepalen door het aantal ringen in de stam te tellen. Je gebruikt daarvoor een speciale boomboor. Maar daar ging het mis bij Donald Rusk Currey.

In 1964 ontdekte hij in Californië de oudste boom ooit. Dat wist hij toen nog niet. Maar toen hij vastraakte met zijn boor in de boom, vroeg hij hulp aan een parkwachter. Die haalde prompt de kettingzaag boven. Toen Currey nadien de jaartallen begonnen te tellen, besefte hij zijn stommiteit: de boom (een pinus longaeva) was bijna 5.000 jaar oud. Wás.

Reuzenschildpad

Biologen hebben het nog bonter gemaakt. Het duurde bijna 300 jaar voor de reuzenschildpad een wetenschappelijke naam kreeg. Darwin en co slaagden er niet in een exemplaar intact tot in Europa te krijgen. De reden: de reuzenschildpad was té lekker om op te eten en de wetenschappers konden niet aan de verleiding weerstaan. 300 jaar lang werd elke reuzenschildpad die mee naar Europa genomen werd verorberd.