Jonge mensen over staken: pfff

Wie morgen in Brussel moet zijn, denkt beter aan een alternatief, want de hoofdstad zal propvol betogers zitten. De vakbonden gaan niet akkoord met de besparingsplannen van de regering en lassen daarom een stakingsactie in.

Vroeger was dat dé reden voor feest:

"Ooit was er eens staking in het onderwijs toen ik in het derde leerjaar zat, maar sommige leerkrachten waren er wel voor opvang. We gingen die dag naar de markt en maakten verse tomatensoep. Hoogtepunt uit mijn schoolcarrière, nu ik erover nadenk."

— Karel, digital marketeer

Maar hoe denken wij, jonge mensen, daar nu over?

Betekent staken nog iets voor ons? Of zijn we gewoon al lang blij als we - in deze donkere tijden - een job gevonden hebben? We sprokkelden wat meningen in onze eigen omgeving.

"Oké, maar ik doe niet mee"


"Doe wat je wil, maar hinder anderen niet als zij willen doen wat ze willen. Vroeger was een vakbond nodig en dat is nog steeds zo, maar ze moeten het systeem niet uitmelken."

— Mathias, producer

"Ik vind staken op zich niet verkeerd, maar het wordt te vaak gedaan, waardoor het nut en het effect ervan verkleint. En ik zou het zelf ook nooit doen, omdat het volgens mij niets (meer) uithaalt. En dat hebben de stakers vooral aan zichzelf te danken."

— Jens, promo/marketing

"Hé, goed idee!"


"Staken is een basisrecht! De regering is tegen de middenklasse! Wij zijn gejost terwijl het de middenklasse is die de economie draaiende houdt... Dus ik snap dat ze gaan staken. Maar ik zou het zelf nooit doen door trein- en busverkeer volledig stil te leggen. Daarmee straf je vooral de gewone werkmens."

— Geert, medewerker klantendienst

"Ik vind de staking een goed idee. Het zal waarschijnlijk niets meteen veranderen, maar het is een manier om duidelijk te maken dat de regering het niet verder mag drijven dan dit."

— Bram, in between jobs

"Bah."


"Ik heb geen behoefte om te staken. Ik ben heel blij dat ik een job heb (die ik graag doe). Ik voel nog geen verschil nu er besparingen zitten aan te komen. Ik heb nog elke maand een wauw-gevoel als er een loon op mijn rekening komt. Ik moet niemand onderhouden. Dus ik voel absoluut geen drang om thuis te blijven of om in Brussel te gaan betogen."

— Krisje, radioproducer

"Ik vind het vervelend. Ik snap het wel, maar wil graag op mijn werk geraken. Ik ben blij dat ik werk heb en doe het graag, dus please let me go to work, want ik heb geen geld voor een auto."

— Emmanuel, copywriter

"Ik was ooit één van die leerkrachten die wel ging werken op een stakingsdag, want hallo, 'k was zot blij dat ik werk had. Dan ga je toch niet staken!? Het leverde me heel wat boze blikken en opmerkingen van collega's op."

— Ine, opnieuw student na twee jaar als werkmens

Kortom:

Sambal gaat trouwens ook een dagje offline, want de VRT is gesloten.

Foto header: Belga

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst