Snorren en baarden in het leger en bij de politie

Tegenwoordig zijn mannen pas écht hip als ze een snor of een baard dragen. Toch is het ooit anders geweest, vooral dan in het leger en bij de politie. Soms mocht het niet, soms moest het juist. Een overzicht.

Frankrijk

In het Franse leger kon je aan een militair herkennen tot welk regiment hij behoorde aan de hand van zijn snor of baard. De Franse soldaten kregen tijdens WO I trouwens de bijnaam "Poilu", wat fel behaard wil zeggen. Forse beharing, ook in de schaamstreek, werd gezien als een teken van viriliteit en dus moed. Franse rijkswachters waren tot 1933 trouwens verplicht om hun snor te laten groeien.

Les Poilus, allemaal met snor

Duitsland

Het is een vast ritueel voor iedereen die zich bij het leger meldt: de dierbare lokken worden onverbiddelijk afgesneden. Duitsland week begin jaren 70 af op die regel en liet zijn soldaten toe om het haar te laten groeien. Peace, man!

Maar dat bleef niet duren. Een jaar later werd het experiment al afgeblazen, omdat de Duitsers inzagen dat lang haar een broedhaard vormt voor infecties én omdat de shampookosten de pan uit swingden.

Peace, man!

Verenigde Staten

In het Amerikaanse leger zijn snorren en baarden verboden, al geldt net als in veel andere landen wel een uitzondering voor matrozen. Ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog was dat wel anders. Een van de bekendste generaals, Ambrose Burnside, sierde een bovenmaatse snor en bakkebaarden. Burnside was zo beroemd dat hij zijn naam zou geven aan het Engelse woorden voor bakkebaarden, sideburns (= burnside omgedraaid).

Ambrose Burnside, met sideburns

India

Vroeger droeg in België bijna elke rijkswachter een snor. Tegenwoordig zie je dat bijna nooit meer, ook al omdat de rijkswacht al jaren niet meer bestaat. Maar in de Indiase staat Madhya Pradesh zijn snorren nog altijd schering en inslag onder de politie.

Een districtchef stelde vast dat agenten met een snor respect én gezag uitstralen. Wie in zijn gebied een snor laat groeien krijgt dan ook elke maand 30 roepees extra op zijn loonbriefje.

Deze man krijgt elke maand 30 roepees extra

Albanië

Nergens ter wereld zijn de mensen zo gek op hun snorren als in Albanië. Het land heeft maar liefst 37 woorden om een snor te beschrijven, van de dikke borstel (madh) tot de belachelijke lippendons bij tieners (dirs ur).

Het is nochtans ooit anders geweest in Albanië. Dictator Enver Hoxha, die van 1944 tot 1985 over het land regeerde, verbood alle baarden, omdat die te veel aan de Moslims deden denken. Dat Hoxha niet helemaal goed bij zijn hoofd was, blijkt uit het feit dat ook kleurentelevisie en zelfs typmachines het land niet in mochten.

Enver Hoxha, zonder baard

Rusland

Ook in het Rusland van de mythische tsaar Peter De Grote (17e-18e eeuw) werd het dragen van een baard ontmoedigd. Peter De Grote hoopte zo dat de Russische boeren iets verfijnder en meer westers zouden worden. Wie wel een baard wou dragen, moest daarvoor een speciale belasting betalen én een aparte penning op zak dragen. Snorren, daarentegen, waren wel erg in trek in Rusland.

Peter De Grote, mét snor