6 domme vragen over het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium

Sharia, is dat niet de dochter van Kelly Pfaff en Sam Gooris?

Nee, sharia is het Arabische woord voor 'de wet van God'. Het is de verzameling van wetten en plichten waaraan een moslim zich zou moeten houden. Shania Gooris heeft niets met de sharia te maken.

Ah ok. En wat is dan Sharia4Belgium?

Sharia4Belgium was een radicale moslimorganisatie die van België een islamitische staat wou maken. De organisatie ontstond in maart 2010 en werd ontbonden in oktober 2012.

Faoud Belkacem stond aan het hoofd van Sharia4Belgium. Hij werd in april vorig jaar opgepakt en is één van de beklaagden op het terrorrismeproces in Antwerpen.

En wat deed Sharia4Belgium dan? Foldertjes uitdelen?

Nee, het organiseerde 'streetdawa's' of straatpreken om jongeren als Jejoen Bontinck te radicaliseren en te overtuigen om naar Syrië te trekken.

Waarom gaan al die jongeren naar Syrië en niet naar Ibiza?

Omdat er op Ibiza geen bloedige burgeroorlog heerst. In Syrië vecht de gewapende oppositie sinds 2011 tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

De oppositie bestaat uit een wirwar van gematigde en extremistische Islam-groeperingen die willen dat de corruptie en onderdrukking in Syrië stoppen.

De jongeren die Sharia4Belgium rekruteerde, trokken naar Syrië om te vechten aan de zijde van deze oppositiegroepen.

En hoe zit dat dan met die IS-dinges?

Sinds juni 2014 vecht ook IS of Islamitische Staat in Syrië, maar dan met een ander doel dan de gewapende oppositie. IS wil een eigen islamitisch land stichten.

AP

In het droomland van IS is geen plaats voor democratie of individuele rechten en leeft iedereen volgens een heel strikte vorm van de sharia. IS veroverde al gebieden in Irak en Syrië.

Sommigen van de jonge Syriëstrijders stapten over naar IS omdat ze vinden dat de oppositiegroepen te laks omgaan met de sharia.


En wie moet er nu naar het gevang?

Fouad Belkacem en zijn kompanen kunnen worden vervolgd als leiders van een terroristische groepering, omdat ze jongeren overtuigden om naar Syrië te trekken.

Belga

Jejoen Bontinck en andere Syriëstrijders staan ook terecht omdat ze naar Syrië trokken en deelnamen aan de activiteiten van een terroristische beweging. Naast daders worden ze ook aanzien als slachtoffers van indoctrinatie.

De openbare aanklager vraagt 15 jaar celtraf voor Belkacem en 4 jaar voor Jejoen Bontinck.

Meer weten? Volg al het nieuws over het terrorismeproces op deredactie.be.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst