Saint Patrick's Day uitgelegd met domme vragen

Vandaag viert Ierland Saint Patrick's Day. Maar wadisdadeigelijk, Saint Patrick's Day? We leggen het uit met een paar DOMME DOMME vragen.

Saint Patrick's Day, is dat de feestdag van de heilige Patje Krimson?

Had gekund, maar nee. Op Saint Patrick's Day herdenkt men Sint-Patricius, de beroemdste missionaris van Ierland. Sint-Patje leefde in de vijfde eeuw na Christus en moest in opdracht van de paus het heidense Ierland kerstenen.

Kerstenen? Dus Patrick ging daar kerstversiering ophangen dan?

Fout. Kerstenen betekent gewoon 'bekeren tot het christendom'. Saint Patrick moest de afgelegen gebieden van Ierland overtuigen van zijn geloof, en daarbij heeft hij honderden kerken gesticht. Volgens de overlevering heeft hij ook alle slangen uit Ierland verjaagd. Straf!

De goedheilige Ier stierf in 461, maar wordt nog elk jaar gevierd op zijn geboortedag.

En hoe vieren de Ieren dat dan? Met een mis en gebed?

Sommigen wel, maar de meesten vieren het met zwaar feesten en LI-TERS alcohol. Saint Patrick's Day wordt trouwens niet alleen in Ierland gevierd. Ook in de Verenigde Staten, Canada, Australië, België en ontelbare andere landen feesten Ieren en niet-Ieren tot in de vroege uurtjes.

Op Saint Patrick's Day vloeit de Guinness rijkelijk en kan je zelfs groen bier drinken. Iedereen draagt groene kledij en in Chicago doet men zelfs groene kleurstof in de Chicago-rivier.

Foto: Wikipedia Commons

Die focus op groen heeft te maken met het klavertje drie. Dat plantje is het symbool van Saint Patrick

Waarom is klaver het symbool van Saint Patrick? At hij dat graag in zijn slaatje misschien?

Nope. De Ieren geloven dat de heilige Patrick een klavertje drie gebruikte om het verhaal van de heilige drievuldigheid uit te leggen aan de Ierse ketters.

Aaaah, maar nú is alles duidelijk. Daar drink ik op. Prettige feestdag Schotland!

Ierland.

Ierland!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst