Old meets new: rooksignalen en morse op het web

Waar is de tijd? Terwijl voor sommigen onder ons de Nokia 3310 de vroegste vorm van technologie lijkt, reikt het verleden van sommige redactieleden – we noemen geen namen – terug naar de tijd waarin klanten in de Colruyt ponskaarten moesten meenemen, omdat barcodes scannen nog niet kon.

Oude vormen van communicatie, zoals morse en rooksignalen, zijn dan misschien voltooid verleden tijd, maar dankzij het internet kun je teksten eenvoudig omzetten.

Rooksignalen

Via de website mapmsg.com kun je een boodschap maken met rooksignalen. Simpel: je tikt een tekst in, kiest een locatie op Google Maps van waaruit je de signalen wil sturen, en the rest is magic. Je kunt zo een originele boodschap sturen naar iemand via mail of Facebook. Een ideetje voor een origineel aanzoek met Valentijn?

Wij maakten er eentje boven de VRT-toren:

Morse

Zeer handig om examenantwoorden door te spelen - je hebt het niet van ons - is morse. Met lange en korte tikken op je bureau kun je hele boodschappen overbrengen. Als je vrienden vertrouwen op jouw kennis voor het antwoord op vraag 23, dan kun je de avond voordien beter morse leren.

Of dit hulpmiddel gebruiken.

morsecode.scphillips.com

Semafoor

Een andere manier om je vrienden de gordijnen in te jagen is alles te vertalen in semafoor, een non-verbale taal die gebruik maakt van vlaggen.

Ponskaarten

Ooit van ponskaarten gehoord? Kaarten met veel gaatjes, daar komt het op neer. Een draaiorgel werkt ermee, en de eerste computersystemen maakten ook gebruik van de gaatjes. En - hoe kun je het raden - het is mogelijk om ze online te maken en versturen.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst