Roof knocking: waarschuwingsschot en dan BAM!

De telefoon gaat. De Israëlische stem aan de andere kant van de lijn noemt je bij je voornaam en zegt: “Je hebt vrouwen en kinderen in huis. Verlaat het gebouw nu meteen, want over vijf minuten vallen we aan!”

Het klinkt als het begin van een slechte actiefilm, maar het is momenteel de realiteit voor duizenden Palestijnse gezinnen in Gaza.

Terwijl de bewoners zo snel mogelijk het huis proberen te verlaten, slaat de eerste raket al in op het dak. Een waarschuwingssalvo zonder springstof, om aan te tonen dat het menens is.

Een "knock on the roof", zeg maar:

Knock-knock

Enkele minuten later volgt er opnieuw een raket, met totale destructie van het gebouw tot gevolg.

BAM!

Telefoontjes en pamfletten

Het Israëlische leger paste dat zogenoemde "Roof knocking" ook al toe in de vorige conflicten in de Gaza-strook.

De waarschuwingen variëren van telefoontjes tot pamfletten, maar telkens wordt er eerste "op het dak geklopt" met valse explosieven.

Israël wil zo naar eigen zeggen het aantal burgerslachtoffers beperken. Tegenstanders zien "roof knocking" eerder als een vorm van psychologische oorlogsvoering. Volgens hen is er, vanaf het moment dat de eerste raket het dak raakt, nauwelijks genoeg tijd om het gebouw te verlaten.

CNN

De Palestijnse verzetsbeweging Hamas roept haar volgelingen op om na de waarschuwing het gebouw NIET te verlaten maar juist op het dak te gaan staan en zo een menselijk schild te vormen.

Maar dat dit niet altijd de beste tactiek is, blijkt uit het verhaal van de familie al-Kaware. Ook zij werden gebeld om hun gebouw te verlaten en trokken naar het dak. Maar acht mensen, waarvan zes kinderen, lieten het leven bij die aanval.

Nog geen einde in zicht

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Volgens de laatste berichten is in dit recentste conflict in de Gaza het dodental gestegen tot 172, waarvan zo'n 30 procent vrouwen en kinderen. Er zijn ook al meer dan duizend gewonden gevallen. Honderden Palestijnen zijn op de vlucht.

Video:

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst