Revolutie... op een dagreis van Brussel

Met z'n allen een plein bezetten op gevaar van eigen leven, om nieuwe leiders voor je land te eisen: het gebeurt niet enkel meer in Arabische landen. In Oekraïne komen de mensen al maandenlang op straat. Mensen als jij en ik... kijk maar.

En deze week is het van kwaad naar erger gegaan in de hoofdstad Kiev: toen de politie het stadsplein probeerde te ontruimen dat de betogers hadden ingenomen, vielen er minstens 20 doden.

Maar waarom protesteren die mensen dan?

Veel Oekraïners, voornamelijk hoogopgeleiden uit het westen van het land, hebben genoeg van de corruptie. Ze hoopten dat de toestand zou verbeteren als Oekraïne dichter zou gaan aansluiten bij de Europese Unie. Maar in november veranderde president Janoekovitsj plots van gedachten, en besloot hij een nieuw verdrag met de EU toch niet te ondertekenen... tot woede van veel Oekraïners.

Intussen probeert Rusland de banden aan te halen met de Oekraïense president door hem geld te beloven: een lening van maar liefst 11 miljard euro. Maar dan zou Rusland meer invloed krijgen in Oekraïne, en dat willen de mensen op het Onafhankelijkheidsplein dus niet. Veel mensen in het oosten van Oekraïne zijn daar echter wel voor te vinden.

En dus dreigt er nu stilaan een echte burgeroorlog tussen de Oekraïners die zich liever aansluiten bij Europa, en zij die Rusland wel zien zitten.

Het Onafhankelijkheidsplein, voor en na het begin van de protesten.

Update, 21 februari, 16:00

Ondertussen is er een akkoord gesloten tussen regering en oppositie. De partijen zijn het eens geraakt over deze 3 voorwaarden:

  • Vervroegde verkiezingen
  • Een regering van nationale eenheid
  • De inperking van de macht van de president
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst