Wat betekent de "quenelle" van Anelka nu echt?

De Franse aanvaller Nicolas Anelka scoorde dit weekend tweemaal in Engeland, maar het was niet zijn sportieve prestatie die de aandacht opeiste.

Na zijn eerste doelpunt deed Anelka namelijk een "quenelle", een gebaar dat in Frankrijk een antisemitische (of anti-Joodse) bijklank gekregen heeft.

www.francetvsport.fr

Op twitter verklaarde Anelka het gebaar op te dragen aan zijn goede vriend en komiek Dieudonné M'bala M'bala.

telegraph.co.uk

Maar waar komt die quenelle vandaan?

In 2005 gebruikte Dieudonné de quenelle een eerste keer in één van zijn zaalshows. Het betekende toen niets meer dan "tot hier in de shit zitten".

YouTube

Zoals veel komieken steekt Dieudonné in zijn shows de draak met allerlei culturen, inclusief de Joodse, wat tot veel kritiek leidde. Door deze kritiek (en Dieudonné's vermeende anti-Joodse sympathieën), werd de quenelle stilaan gezien als antisemitisch gebaar of moderne nazigroet (ook wel "omgekeerde Hitlergroet" genoemd).

De daaropvolgende media-aandacht zorgde voor een hype onder jongeren die het gebaar als dusdanig gingen gebruiken, op wel heel ongepaste plaatsen.

Twee soldaten doen een quenelle aan een synagoge in Parijs.

Iemand uit het publiek doet een quenelle tijdens de opnames van het Franse televisieprogramma Le Petit Journal.

Een quenelle aan het concentratiekamp in Auschwitz.

Een toerist doet een quenelle aan de klaagmuur in Jeruzalem.

Gerechtelijke stappen

Als gevolg van de controverse overweegt de Franse regering de shows van Dieudonné en de quenelle als gebaar te verbieden.

Anderzijds werd Dieudonné in België vorig jaar nog vrijgesproken na een aanklacht van antisemitisme en rassenhaat.

Kortom

Er zit meer achter deze quenelle dan je op het eerste zicht zou denken. Weet dus zeker wat je doet als je je arm nog eens uitstrekt.

NB: die andere quenelle blijft ondertussen even onschuldig als voorheen.

Allerhande

NB (2): moest je de volgende foto van Jay-Z, Obama en Beyoncé tegenkomen in deze context, geen paniek, zij vegen gewoon het stof van hun schouders.

usmagazine.com
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst