Uitgefloten Stubru-favoriet Pas De Deux weer samen

Wellicht kennen de meeste mensen (ook jongeren) in Vlaanderen het nummer "Rendez-vous" van Pas De Deux uit 1983. Het was dat jaar onze inzending voor het Eurovisiesongfestival. Er werd in die tijd schande van gesproken: "Is dat nu een liedje, met maar één zin tekst?"

Europa was toen nog niet klaar voor zo'n novelty act. Pas De Deux werd in München 18e op 20 landen.

Reünie

Onder impuls van het subcultuurplatform Subbacultcha! komen de drie leden van Pas De Deux opnieuw samen voor een reünieconcert, op 26 januari in de Ancienne Belgique. De groep zal er de headliner zijn op het festivalletje The Sound Of The Belgian Underground.

Bert Huyghe

Commotie

De Vlaamse preselectie voor het Eurosongfestival verliep bijzonder woelig. Die avond in maart 1983 werd het kot bijna afgebroken in het Amerikaans Theater. Onder luid boegeroep van het publiek moest Luc Appermont aankondigen dat niet Sofie, de grote favoriete, verkozen was, maar dat dat gekke trio ons land mocht gaan vertegenwoordigen. Een groepje dat zelfs min of meer voor de grap aan de preselecties had deelgenomen.

De keuze voor "Rendez-vous" was toe te schrijven aan de jury. In die vakjury (in 1983 was er nog geen televoting, sms of rode knop) zaten onder meer Jan Schoukens en Paul De Wyngaert (pioniers van Studio Brussel, dat toen nog in de steigers stond), Roel Van Bambost, Mike Verdrengh en Zaki, de vader van de broertjes Dewaele (Soulwax).

Als reactie werd enkele weken later (op 1 april 1983) "Rendez-vous" als allereerste nummer op Studio Brussel gedraaid.

Pas de Deux werd in 1982 opgericht door Walter Verdin, muzikant en videokunstenaar, samen met zangeressen Dett Peyskens en Hilde van Roy. Ze hadden in new-wave-minnend Vlaanderen al faam gemaakt met nummers als "Cardiocleptomanie" en "Mani Meme":

Enkele jaren ervoor was Verdin bekend geworden van zijn solohit "Er is iets", waarmee hij de eerste plaats van de Vlaamse Top 10 bereikte. Nog vaak wordt het nummer op de radio gedraaid.

Meer over de rel rond "Rendez-vous" lees je in deze special op deredactie.be.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst