Zoektocht naar de oudste "Selfie"

Bij ons moet het Woord van het Jaar nog gekozen worden, maar de Britten hebben hun keuze al gemaakt: "Selfie" is het Engelse woord van 2013.

Voor enkele sites was deze verkiezing het sein om op zoek te gaan naar de allereerste selfie. En er zijn verschillende kandidaten die aanspraken maken op de titel Eerste Selfie.

1. Jennifer Lee

Instagram, de socialenetwerksite voor foto's, ging in zijn archief graven naar de persoon die voor het eerst een foto achterliet met de hashtag selfie. Op 16 januari 2011 begon Instagram voor het eerst met het systeem van hashtags en Jennifer labelde bovenstaande foto als eerste met #selfie.

2. Hopey

Volgens de Oxford Dictionary werd het woord selfie voor het eerst gebruikt op dit forum. Een zekere Hopey vertelt er het bijzonder aangrijpende verhaal over haar lip waar ze doorgebeten heeft en die genaaid moest worden. Even later voegt ze een foto toe en schrijft ze: "Sorry dat het wat wazig is, het is een selfie."

De foto vind je niet meer terug op het forum, maar dankzij de Wayback Machine kunnen we de allereerste selfie toch nog bewonderen.

3. Robert Cornelius

Fotografie bestaat natuurlijk al langer dan de iPhone. De Fransman Niecophore Niépce trok in 1826 de eerste, ietwat wazige, foto. Het duurde toen eeuwen voor de foto genomen werd, dus het was aanvankelijk niet evident om mensen te fotograferen.

In 1839 slaagde de Amerikaan Robert Cornelius, een zoon van Nederlandse immigranten, er als eerste in zichzelf op de -letterlijk- gevoelige plaat vast te leggen. De eerste selfie was geboren!

4. Jan Van Eyck

De uitvinding van de fotografie was een zware klap voor de schilders, die plots een groot deel van hun klanten verloren. Hoewel er in de Oudheid al enkele (nu vaak verloren) voorbeelden waren van zelfportretten, krijgt Jan Van Eyck de prijs voor het eerste geschilderde zelfportret in de westerse kunstgeschiedenis. De eerste selfie is dus van... een Belg!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst