Ibiza in opstand tegen olieplatforms

Dat Ibiza meer is dan decadente feestjes in belachelijk grote danstempels, bracht Studio Brussel al eerder aan het licht met Studio Ibiza. De prachtige natuur van het witte eiland wordt nu echter bedreigd. Het olie- en gasbedrijf Cairn Energy wil in de Golf van Valencia olieplatforms bouwen, en kreeg daarvoor al goedkeuring van de Spaanse overheid.

De beslissing werd door de locals op hevig protest onthaald. Zij waarschuwen voor de gevaren voor het leven in zee en uiteindelijk ook voor de stranden - en dus ook voor het toerisme. Daarom startten ze de protestcampagne "Eivissa diu no", Ibicenco voor "Ibiza zegt nee".

Foto: diariodeibiza.es

Vorige week nog werd een grote manifestatie gehouden in Ibiza-stad, waar naar schatting tienduizend mensen een blauwe mensenzee vormden en de straten overspoelden.

Wie dacht dat de slordige 130.000 inwoners van Ibiza geen schijn van kans maken tegen een machtig olieconcern, vergist zich. Lokale discotheken zoals Ushuaïa, Pacha en Space roepen hun miljoenen fans over heel de wereld op om mee te protesteren tegen de plannen van de Schotse firma. Ook dj's zoals Fatboy Slim en Carl Cox scharen zich achter "Ibiza says no".

Foto: facebook.com/ushuaiaibiza

P. Diddy, Paris Hilton en Kate Moss postten al foto's met de hashtag #ibizasaysno op de sociale media. Al blijft de vraag natuurlijk waar ze het meest om bekommerd zijn: de in de Balearische wateren levende blauwe tonijn en dolfijnen, dan wel het lot van hun favoriete feesteiland.

Aan creatieve campagnes alvast geen gebrek, al is het maar de vraag wat de Spaanse regering zal doen met de 58.000 handtekeningen die alleen al op Ibiza en Formentera verzameld werden.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst