Hallo? Spreek ik met Poetin?

Tonen dat je een waar staatsman bent? Dat doe je door een foto van jezelf te posten terwijl je aan het bellen bent, met de Russische president Poetin bijvoorbeeld. Dat heeft VS-president Obama duidelijk begrepen.

'Hallo ja, ik hier. Ik wil het even met je hebben over Oekraïne.' (Foto: Flickr.com/Whitehouse)

En dus vond de Britse eerste minister David Cameron dat hij niet kon achterblijven.

Jammer genoeg voor hem, heeft Cameron iets minder gezag op Twitter dan Obama.

Maar waar belden ze dan precies over?

In Oekraïne is de situatie helemaal uit de hand gelopen. De Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense schiereiland de Krim bezet, door o.a. Russische soldaten Oekraïense legerbasissen te laten omsingelen.

De Krim, in 2013 nog een van de reistips van National Geographic (foto: Sergey Fradkov)

Poetin zegt dat hij de Russisch gezinde Oekraïners wil beschermen die in het zuiden en oosten leven. Volgens Poetin zijn ze in gevaar, nu betogers in de Oekraïense hoofdstad Kiev de pro-Russische president hebben verjaagd.

De Duitse bondskanselier Merkel, ook al telefonerend. (Foto: The Guardian)

En daar wordt het Westen zenuwachtig van. Europa en de VS zien in Poetins zet vooral een poging om nieuw grondgebied te veroveren voor Rusland.

Komt er nu een Derde Wereldoorlog?

Zo'n vaart zal het niet lopen. De VS en Europa zijn niet van plan om oorlog te voeren met Rusland om een stukje Oekraïne. Ze zullen waarschijnlijk eerder Rusland onder druk proberen te zetten door bijvoorbeeld minder handel te drijven, of lopende gesprekken over gezamenlijke verdragen stop te zetten.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst