Nieuwe mega-platenwinkel in New York

Het gaat slecht met de platenverkoop. Jongeren kopen geen platen of cd's meer, en downloaden alles. Hetzij legaal of illegaal.

Die nieuwe situatie heeft al geleid tot het opdoeken van de platenwinkels Bilbo (2009) en Free Record Shop (2013) in ons land. Maar het is een wereldwijde trend: in de Verenigde Staten sloten Tower (2006) en Virgin (2009) hun deuren, en het grote HMV ging eerder dit jaar op de fles in Groot-Brittannië.

xpats.com

Maar in New York is van de week een mega-filiaal van Rough Trade geopend. Rough Trade bestaat sinds 1976 in Londen en is een belangrijke motor geweest voor de groei van de alternatieve en independent (indie) muziek in de wereld.

stereogum.com

De winkel ging maandag open in Williamsburg, Brooklyn. De hipster capital of the world, zeg maar.

theguardian.com

Voor de opening werden met man en macht (20 werknemers en veel vrienden en familie) drie dagen lang 23.000 cd's en platen in de winkel uitgestald.

Stephen Mallon maakte voor The New York Times een timelapse-filmpje van de drukte.

Maar het is niet zomaar een platenwinkel. Het is ook gewoon een ontmoetingsplaats, waar je een koffie kunt drinken, en waar je optredens kunt meepikken. Op de openingsavond mocht soulster Charles Bradley de boel openen:

"In tijden van online shops is er meer en meer behoefte aan een community, aan lokale verankering, aan tastbare mooie objecten en aan kennis van specialisten", verklaart Martin Mills, de baas van een andere independent winkelketen, de vernieuwde interesse in platenwinkels.

"Het is geen hogere wiskunde. Je verkoopt iets waar de mensen van houden. Je moet het gewoon doen op een manier die getrouw is aan de kunst en aan het publiek."

Rough Trade NYC is nu de grootste platenwinkel van New York. Maar er zijn nog grotere in de wereld. Voor muziekliefhebbers is dit het Walhalla: Amoeba Music in Los Angeles.

soundz.egloos.com
flickr.com (ufoclub)

Of Aquarius Records in San Francisco, voor fans van drone, psychedelica en metal:

Flickr: idathue

Elders in Brooklyn heb je "The Thing", met lange rijen kasten. Doet wat denken aan het ter ziele gegane Record Collector in Antwerpen.

Onze vrienden van Buzzfeed maakten afgelopen zomer een lijst van "27 adembenemende platenwinkels die je bezocht moet hebben voor je sterft".

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst