Barst de Bitcoin-bel?

Mt. Gox is offline. De grootste online beurs voor de online munt Bitcoin (BTC) trok er maandagavond zelf de stekker uit. Daarmee zijn meteen ook 750.000 bitcoins, goed voor een slordige 320 miljoen euro, in rook opgegaan.

Een zware klap voor Bitcoin, de munteenheid die sowieso al met argusogen gevolgd wordt. De één ziet er het betaalmiddel van de toekomst in, de ander denkt dat het de nieuwste zeepbel wordt.

Waar kan ik nog terecht met m'n Bitcoins?

In ons land alleszins niet op veel plaatsen: Bitcoin is in België maar moeilijk van de grond geraakt. Dat zie je ook Coinmap, een kaart die alle fysieke locaties oplijst waar Bitcoin aanvaard wordt.

Foto: coinmap.org

Online is het aanbod dan weer iets groter. Zo kan je bij Mobile Vikings je SIM-kaart herladen met bitcoins en zijn er een aantal (meestal Amerikaanse) webshops waar BTC de plak zwaait.

Screenshot: Mobile Vikings

Het verdwijnen van Mt. Gox, de grootste beurs om bitcoins te verhandelen, zet de virtuele munt op losse schroeven. Nadat de beurs zelf ontdekt had dat via een softwarebug bitcoins gestolen konden worden, besloot het de deuren te sluiten. Intussen doen geruchten de ronde dat er voor 290 miljoen euro aan bitcoins gestolen zou zijn - goed voor 6% van alle bitcoins.

Hoe raak ik zelf aan bitcoins?

Als je toch nog bitcoins zou willen halen (al raden we je dat niet meteen aan), dan zijn er twee manieren voor. Je kan bitcoins aankopen op een online beurs, óf er zelf maken. Bitcoin claimt zijn transacties veilig te houden door de rekenkracht van elke gebruiker zijn computer in te schakelen. Dat proces wordt mining genoemd. Wie zijn pc het vuile werk van Bitcoin laat opknappen, wordt daar na verloop van tijd voor beloond in bitcoins.

Het probleem is dat bitcoins niet echt iets waard zijn: er staat geen reële waarde tegenover 1 bitcoin. Je moet er dus in geloven, en erop vertrouwen dat ook de andere bitcoiners dat zullen blijven doen.

Wie is er eigenlijk mee begonnen?

De eerste betaling met Bitcoin vond plaats in 2010. Toen bood programmeur Laszlo 10.000 bitcoins aan in ruil voor pizza's. Toen was elke bitcoin nog maar een paar cent waard. Aan de huidige wisselkoersen zouden de twee pizza's net geen vijf miljoen euro waard geweest zijn.